Bevallingssprookje

opinext@nrc.nl

Myrte de Geus (Opinie, 9 november) is voor het recht om te bevallen waar je wilt. Prima, maar laat het sprookje van de o zo gezellige thuisbevalling alsjeblieft achterwege. Feit is dat veel mensen ongewild lid zijn van de club van ouders met dode baby’s. Statistieken deden tien jaar geleden vermoeden dat het wel meeviel, raar dan toch dat ik zoveel leden ontmoette. Nu de statistieken zijn bijgesteld, blijven we romantisch doen. Laat een ding duidelijk zijn: het verdriet van een kind dat sterft grijpt zo in op je ‘zijn’ dat vele mensen hier een levenslang trauma aan overhouden. Er is geen enkele reden, behalve geld waarschijnlijk, om de zorg rondom de bevalling zo te organiseren dat alles waar De Geus voor pleit gerealiseerd kan worden in het ziekenhuis.

Dionne Houtzager

Moeder van Sterre †, Luna en Jade, Oegstgeest

    • Moeder van Sterre †
    • Dionne Houtzager