Bestuur Ajax wijkt niet voor Johan Cruijff

Het bestuur van Ajax zal niet opstappen omdat Johan Cruijff dat wil. Uri Coronel, voorzitter van de club, verklaarde gisteravond dat alleen de ledenraad kan bepalen of hij zijn functie ter beschikking stelt.

„Als dit orgaan, dat ons heeft aangesteld, geen vertrouwen meer in mij heeft, vertrek ik”, aldus Coronel tegenover de NOS. „Niet omdat iemand in een column schrijft dat wij wegmoeten.”

De voorzitter van Ajax reageerde gisteren voor het eerst op de kritiek van Cruijff. De laatste herhaalde maandag na de nederlagen van Ajax tegen ADO Den Haag en Auxerre in De Telegraaf zijn opvatting dat het bestuur en de directie van de club moeten verdwijnen.

Coronel zegt dat het hem raakt. „De kritiek van Johan is een repeterende zaak. Onze tegenstanders komen niet uit Enschede of Eindhoven, maar uit eigen kring. Ik begrijp niet dat als je werkelijk van Ajax houdt dat je het dan op deze manier doet. Dan bel je of je stuurt een mail. Cruijff vindt elke keer dat iedereen wegmoet. Ik beschik over onvoldoende masochistische eigenschappen om te zeggen: ‘Ik ga wel even naar hem toe om hierover met hem te praten.’ Naar mijn gevoel worden wij zo vaak van binnenuit aangevallen, ik kan er wel een dagtaak van maken om mensen aan te spreken op hun kritiek. Ik ben erdoor geraakt, ik ben er verdrietig van, maar ik raak er niet door van de leg.”

Coronel weerspreekt de kritiek op het rapport dat hij met een commissie samenstelde over de toekomst van Ajax. „In dit stuk staan 38 aanbevelingen. Dertig zijn er uitgevoerd en klaar. Met een aantal zijn we nog bezig.” En over het verwijt dat Ajax geen buitenspelers opleidt: „Er spelen op dit moment zeven, acht voetballers in het eerste team uit eigen jeugd. Zeker, we hebben geen buitenspelers. Maar je kunt niet verwachten dat binnen twee jaar zelf opgeleide vleugelspelers in het eerste elftal staan, of een spits?”

Het is volgens Coronel inderdaad mogelijk dat Ajax de afgelopen jaren spelers heeft aangetrokken die niet door de scouts zijn aanbevolen. „Dat zijn dan oudere voetballers geweest die voor één of twee jaar een vacature moeten opvullen”, zegt Coronel. Ook het verwijt dat trainer Martin Jol het op technisch gebied volledig voor het zeggen heeft, is volgens Coronel onjuist. „Het is niet zo dat Jol zijn eigen staf heeft samengesteld. Van de veertien man in dit team, werkten er al elf voor zijn komst bij Ajax.”

Coronel kan niet garanderen dat de kritiek op Ajax snel verstomt. „We hebben wedstrijden tegen AZ, PSV en Real Madrid voor de boeg. Er zijn spelers vermoeid teruggekomen van het WK. Ik weet niet hoe het gaat lopen.”