Barroso: EU bereid financiële crisis Ierland te bestrijden

“Als het nodig is”, is de Europese Unie bereid om Ierland te helpen met hun financiële crisis. Dat verklaarde de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso op een persconferentie op de G20 in Seoul.

“Alle instrumenten die nodig zijn om op te treden, liggen klaar”, liet Barroso weten. Het land verkeert in een zware financiële crisis. Net als Griekenland en Portugal kampt het met een enorme staatschuld, een fiks begrotingstekort en een hoge werkloosheid. De EU greep al eerder in met bail-outs om de Griekse en Portugese financiële problemen te bezweren.

De uitspraak van Barroso is vooral gericht aan de Europese bühne, zegt  NRC correspondent Titia Ketelaar. “De Ierse regering zegt nog geen hulp nodig te hebben. Het is vooral een teken dat de EU garant blijft staan voor de lidstaten.” Op dit moment heeft de Ierse regering nog genoeg geld, mede door een uitgifte van obligaties begin deze maand.

Op 7 december stemt het Ierse parlement over een ontwerpbegroting die het land het komend jaar 6 miljard euro moet besparen. Binnen vier jaar tijd moet er voor 15 miljard euro bezuinigd worden.

    • Hans Klis