Annie Schmidt klinkt intiemer op de radio

Pierre Bokma stond gisteravond met het script in zijn hand op het podium van de Stadsschouwburg in Haarlem. Net als Tjitske Reidinga, Olga Zuiderhoek, Arjan Ederveen, Huub van der Lubbe, Lottie Hellingman en de andere acteurs die daar Heerlijk duurt het langst kwamen spelen – het uit 1965 daterende musicaldebuut van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink, met klassiek geworden nummers als Zeur niet, Kom Kees, ’t Is over en Op een mooie pinksterdag.

Een theatervoorstelling was het niet, want de enige mise en scène bestond uit het juiste loopje naar de juiste microfoon. Maar er zat wel publiek bij. En dat was getuige van een „generale repetitie” voordat de spelers volgende week naar de opnamestudio gaan om de musical als hoorspel (of „radiomusical”) op de band te zetten.

„Ik kende de liedjes natuurlijk wel, maar ik heb nooit geweten uit welke context ze kwamen, wat het verhaal was”, zegt regisseur Stef Visjager. „Ik had de musical nooit gezien.” Visjager, die eerder eer inlegde met een hoorspelserie naar de avonturen van Ollie B. Bommel, besloot dat Heerlijk duurt het langst haar volgende project zou zijn – hopelijk gevolgd door meer Annie Schmidt-musicals.

Ze gebruikte het originele script en liet allerlei inmiddels gedateerde verwijzingen (zoals minister Luns, toenmalig kunsticoon Pierre Janssen en het lint van een schrijfmachine) intact, maar maakte de afwisseling van speelscènes en liedjes wel wat vloeiender. „Verder is het van nature al heel tekstueel. En het mooie van radio is dat je veel scènes wat intiemer kunt maken.”

De casting maakte veel enthousiasme los in toneelspelerskringen, aldus de regisseur. „Ik vroeg het castingbureau naar zo iemand als Tjitske voor de vrouw en zo iemand als Pierre voor de echtgenoot. Zonder me te realiseren dat ze alle twee zelf meteen ja zouden zeggen”. Ook kwam er subsidie van het Mediafonds. De AVRO zendt het resultaat volgend jaar mei uit, rondom de honderdste geboortedag van Annie Schmidt – want ook dat zal gevierd worden.

Henk van Gelder

    • Henk van Gelder