'Alcoholslot leidt tot méér doden'

Alcoholslot voor probleemdrinkers een goed idee? Psychiaters vinden van niet. Alcoholisten mogen straks – mits nuchter – hun auto besturen. Dat is gevaarlijk, want zij hebben last van „trillingen”, zijn vaak „verward” en kunnen zich „slecht concentreren”, stelt Jan Willem Peterse van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. „Deze maatregel schaadt de verkeersveiligheid.” Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) wil het alcoholslot in mei volgend jaar invoeren. Automobilisten die met meer dan acht tot tien glazen alcohol zijn gesnapt, komen in aanmerking voor het apparaatje, dat starten na meer dan één glas alcohol onmogelijk maakt. Dat moet tot minimaal acht tot tien verkeersdoden minder leiden. Ook verslaafden vallen straks onder de maatregel. Nu nog onderzoeken psychiaters automobilisten die met een promillage van 1,8 of meer zijn aangetroffen. Peterse: „Dat zijn er zesduizend per jaar. Van hen is 55 procent verslaafd.” Zij mogen weer rijden als ze genezen zijn verklaard. Straks zijn psychiaters alleen nodig bij rijders met een promillage van 2,1. Peterse: „Door het huidige systeem vallen jaarlijks ongeveer twintig verkeersdoden minder. Daar wegen die acht tot tien doden dus niet tegenop.”