Zorg ervoor dat je lekker veel lacht op het werk

Humor op het werk verbetert de samenwerking met collega’s, blijkt uit studie van de Universiteit Utrecht.

Een spoedcursus humor op het werk in vijf tips.

Nederland, Amsterdam, 12-10-2009, portret van een jonge vrouw met lang haar die blij verrast enthousiast reageerd, buiten Netherlands, portrait of a young woman reacting positively excited and enthousiastic, outside. Foto: Roel Burgler Roel Burgler/Hollandse Hoogte

„Medewerkers die veel lachen, werken beter samen.” Dat zegt Sibe Doosje, gezondheidspsycholoog aan de Universiteit Utrecht. Doosje promoveerde onlangs op een onderzoek naar humor op het werk. „Met een grap haal je de kou uit de lucht als een collega bijvoorbeeld boos op je is”, legt Doosje uit. „De situatie loopt minder rap uit de hand en je komt sneller tot een vergelijk. De kans dat de sfeer ontspannen blijft is groter.”

Doosje ondervroeg ruim vijftig werknemers naar het effect van humor en lachen op het werk. „Veel lachen heeft een positief psychisch effect, want mensen die vaak lachen gaan zich beter voelen”, legt de onderzoeker uit.

Volgens Doosje is het nuttig om lachen bewust te stimuleren. „Door alleen al lachbewegingen te maken met je mond en je ogen, reageren collega’s positiever op wat je doet en zegt. Dat bevordert de sfeer, het onderlinge contact en de samenwerking.”

Zorg er dus voor dat je veel lacht op je werk, tipt Doosje. „De kans dat dat gemaakt overkomt, is klein. Want we lachen sowieso vaak gemaakt.” In een gesprek glimlachen we aanmoedigend als de ander iets zegt, vertelt ze. Dat doen we niet omdat de ander zo grappig is maar alleen om de conversatie aan de gang te houden. „Dat is een volkomen geaccepteerde vorm van gemaakt lachen.”

Toch moet je lachen niet overdrijven, waarschuwt de onderzoeker. „Iemand die heel veel lacht wordt verdacht. Wil hij misschien verbergen dat hij niets van het onderwerp weet of dat hij zich onzeker voelt?” En dat is natuurlijk niet de bedoeling.

    • Tobias Reijngoud