Wraaklustig kindvrouwtje

The Housemaid. Regie: Im Sang-soo. Met: Jeon Do-yeon, Lee Jung-jae. In: 6 bioscopen. ***

Kim Ki-youngs The Housemaid uit 1960 heeft niet alleen in thuisland Zuid-Korea de status van cultklassieker, maar ook ver daarbuiten bij filmliefhebbers die graag op zoek gaan naar films die afwijken van het alledaagse. Het verhaal gaat zelfs dat de koele psychopathische protagoniste uit het origineel ten grondslag lag aan Glenn Closes ijzingwekkende rol in overspelfilm Fatal Attraction uit 1987.

Geen wonder dus dat er werd uitgekeken naar de remake die afgelopen mei op het Filmfestival Cannes in competitie draaide. In de regie van festivallieveling Im Sang-soo, die slechts twee jaar oud was toen het origineel uitkwam, is het verhaal van dienstmeisje Eun Yi die een destructieve verhouding begint met haar baas een gestileerde erotische thriller geworden, waarin de rollen tussen de beide geliefden zijn omgedraaid.

In de nieuwe versie is de man de agressor, waardoor er meer aandacht komt voor de sociologische aspecten van het klasse- en standsverschil tussen beiden. De echte perversie komt aan het licht door de manier waarop de welgestelde familie omgaat met z’n personeel. Voor zakenman Hoon is Eun Yi niet meer dan een willoos seksobject. Al heeft het masochisme waarmee ze de verhouding ondergaat ook zeker ondoorgrondelijke trekjes. Seks lijkt weer een beetje taboe in de filmzalen de afgelopen jaren. Wat dat betreft profiteert The Housemaid van de Aziatische lust om filmische grenzen op te zoeken. De film speelt vrijmoedig met het bekende beeld van het kindvrouwtje met een wraakmissie.

De originele versie van ‘The housemaid’ van Kim Ki-young is (gratis) te zien op de filmsite mubi.com

    • Dana Linssen