Wereldleiders kijken naar kotsende braam

None

Nederland mag dan niet zijn uitgenodigd voor de G20-top die morgen in Seoul begint, toch heeft de bijeenkomst voor wereldleiders wel degelijk een Nederlands tintje. Beeldend kunstenaar Eelco Brand is gevraagd vanavond zijn werk te tonen tijdens de G20 Business summit, een nevenprogramma voor 120 van de machtigste bestuursvoorzitters ter wereld.

Brand, bekend om zijn hyperrealistische computeranimaties, dankt de uitnodiging aan de Koreaanse galerie Lumière, waarmee hij sinds 2004 samenwerkt. „Ik krijg wel vaker gekke verzoeken van ze”, vertelt de kunstenaar. „Zoals een opdracht om een wolkenkrabber te voorzien van een led-scherm met mijn animaties. Maar dit is wel een heel opwindende plaats om mijn werk te tonen. Een superpromotieplek.”

Tijdens de openingsavond van de zakentop mag Brand een vier minuten durende compilatie van zijn animaties laten zien op een scherm van vier meter hoog en zestien meter breed. Er zullen negen fragmenten van ouder werk voorbijtrekken: regendruppels die tussen grassprieten vallen, sneeuwvlokken die neerdwarrelen, dennenbomen die voorbijtrekken. „Het zijn heel trage, meditatieve beelden”, aldus Brand, „die mooi aansluiten bij G20-thema’s als duurzaamheid en groei.”

De film zal worden ingeleid door een videoboodschap van de kunstenaar zelf. „I send you a moment of contemplation”, zal hij de aanwezigen zeggen. „And I wish you wisdom.”

De avond wordt afgesloten met een van Brands nieuwste filmpjes, van een braam die een minuut lang zijn besjes uitspuugt. „Dat leek me wel grappig, al die wereldleiders die met volle magen kijken naar een kotsende braam.”

Sandra Smallenburg

    • Sandra Smallenburg