Welke telefoon gaat het minst vaak kapot?

De meeste smartphones worden geleverd met een contract van twee jaar en zullen dan ook minstens zo lang mee moeten gaan. Maar het nadeel van ingewikkelde elektronica die je altijd bij je hebt: het gaat vaak stuk. Website Boy Genius Report citeert uit een onderzoek van Square Trade, een bedrijf dat mobiele telefoons verzekert. Volgens

telefoonpech

Overzicht van percentage teruggestuurde telefoonsOverzicht van percentage teruggestuurde telefoons

De meeste smartphones worden geleverd met een contract van twee jaar en zullen dan ook minstens zo lang mee moeten gaan.
Maar het nadeel van ingewikkelde elektronica die je altijd bij je hebt: het gaat vaak stuk. Website Boy Genius Report citeert uit een onderzoek van Square Trade, een bedrijf dat mobiele telefoons verzekert. Volgens een vergelijking onder 50.000 verzekerde toestellen zouden de iPhone en de Motorola telefoons het minst vaak kapot terugkomen, gevolgd door HTC en de RIM BlackBerry.

Op deze betrouwbaarheidscijfers valt wat af te dingen. Zo constateert de verzekeringsmaatschappij dat de iPhone 4 in het eerste jaar het laagste retourpercentage heeft, terwijl het toestel nog geen jaar op de markt is. Het gaat om een voorspelling, aldus Square Trade. Daarnaast: in de VS is Nokia amper vertegenwoordigd, hier in Europa juist wel.

Ongelukje

OngelukkenEen toestel kan nog zo betrouwbaar zijn, dat wil nog niet zeggen dat ie een val overleeft. Website MacRumors citeert nog een andere grafiek van dezelfde verzekeraar (links), die de kans op ongelukken van telefoons met elkaar vergelijkt. Daaruit blijkt dat de iPhone 4 dankzij de glazen voor- en achterkant erg gevoelig is voor valpartijen.  Square Trade verwacht dat 13.8% van de iPhone 4 eigenaars een ongelukje met z’n toestel krijgt, tegen 12.2% voor  Motorola en HTC. Ook uit eerdere cijfers van Square Trade blijkt dat de iPhone 4 vaker verongelukt dan zijn voorganger, de iPhone 3GS. Barsten in het scherm zijn het belangrijkste probleem.


kapotte iphoneCamera’s

De meest betrouwbare gadgets zijn volgens Square Trade digitale fotocamera’s. Die gaan het minst vaak stuk in het eerste jaar (3,4 procent)  gevolgd door smartphones (3,9 procent). Laptops en netbooks gaan iets vaker stuk maar goedkope, simpele telefoons hebben de laagste betrouwbaarheid. Daarvan gaat bijna 7 procent in het eerst jaar kapot, aldus Square Trade. Dat sterkt het vermoeden dat eigenaren van een smartphone toch iets voorzichtiger met hun spullen omgaan. Hier in ieder geval een tip voor een reguliere verzekeringskwestie: de telefoon die gaat zwemmen. Je hebt er rijst bij nodig.

    • Marc Hijink