Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteiten

EénVandaag. Bioloog en malariaspecialist Bart Knols wil dat de malariamug wordt uitgeroeid. Jaarlijks sterven één miljoen mensen aan de infectieziekte malaria en worden 500 miljoen mensen ernstig ziek. Al 40 jaar wordt onderzoek gedaan naar een goed vaccin, maar resultaat blijft uit. Tijd om het probleem bij de wortel aan te pakken, vindt Knols. Ned.1, 18.15-18.40u

Uitgesproken. Hans Wiegel over de daadkracht van het kabinet-Rutte. Ook aandacht voor het debat over de begroting voor onderwijs, cultuur en wetenschap. In 2008 werden circa 20.000 studenten aan zestien hogescholen opgeleid tot kunstenaar. Nederland telt volgens het CBS 96.000 kunstenaars, van wie 30 procent in 2005 minder dan 10.000 euro verdienden. Fotograaf Pieter Henket vertelt hoe hij zonder kunstopleiding toonaangevend artiest werd . Hij maakte o.m. de cover van een album van Lady Gaga. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nieuwsuur. Gesprek met minister voor Immigratie Gerd Leers over zijn ja-stem in Europa voor de afschaffing van de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen en de kritiek van Wilders daarop. Verder een verslag vanuit Sardinië over de schandalen rond Berlusconi. Ned.2, 22.00-22.55u.

praatprogramma

De wereld draait door. Erwin Olaf over de fototentoonstelling in het DeLaMar theater in Amsterdam, waarvoor complete film- en toneelsets werden nagebouwd. Muziek van Wende Snijders, tafelheer is Prem Radhakishun. Ned.3, 19.30-20.15u.

Moraalridders. PVV-Kamerlid Hero Brinkman praat over zijn positie binnen de PVV, de Turkse Semra Çelebi roept moslimvrouwen op de hoofddoek af te doen. Ned.2, 21.20-22.00u.

Pauw & Witteman. - Ex-tbs’er Humphrey Ludwig praat over zijn autobiografie Veroordeeld waarin hij de moord op zijn vriendin en zijn verblijf in de tbs-kliniek beschrijft. Jörgen Raymann vertelt over de angst die regeert in de maatschappij, het onderwerp van zijn nieuwe theatershow Frede. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

Goudmijn. Bijzondere verhalen van gewone mensen. Het zelfbedachte spel Wobble van de gepensioneerd vrachtwagenchauffeur Ad Bruynzeel is genomineerd voor het ‘Spel van het jaar 2010’. Mohamed el Harouchi uit Gorkum begon als afwasser: onlangs kreeg zijn restaurant Solo een Michelinster. Ned.2, 18.25-18.55u.

Code Rood: Eerwraak. Jaarlijks worden honderden Nederlandse jonge vrouwen door hun eigen familie met de dood bedreigd. Gemiddeld sterven per jaar 14 vrouwen een gewelddadige dood omdat ze de eer van de familie zouden hebben geschonden, naast nog eens 450 overlevende slachtoffers. Saba, Dunya, Zara en Nadia zitten ondergedoken op een geheim adres in Nederland. Voor het eerst vertellen ze hun onthutsende verhaal. Ned.3, 20.25-21.15u.

Edwardian Farm. De archeologen Alex Langlands en Peter Ginn en de historicus Ruth Goodman vestigen zich in Morwellham Quay in Devon – eens een van de drukste havens van Engeland – om twaalf maanden lang te leven op de manier waarop dat gebeurde tijdens de Edwardiaanse tijd (1901-1910). Ze ruimen de boerderij op, bereiden zich voor op de aankomst van het vee en Ruth kookt de eerste maaltijd, een stoofschotel met een schaapskop. BBC 2, 21.00-22.00u.

Ancient Worlds: Come together. Eerste deel van een zesdelige serie waarin de historicus en archeoloog Richard Miles de oorsprong van de beschaving onderzoekt. Hij begint in Uruk, de ‘moeder aller steden’ in Zuid-Irak, en reist verder naar Syrië, Egypte, Anatolië en Griekenland waar hij de geboorte en de ontwikkeling van technologie en cultuur traceert. BBC 2, 22.00-23.00u.

Bewährungsprobe für Obama. Documentaire over de merkbaar bekoelde houding tussen de Verenigde Staten en Israël sinds de openlijke kritiek van de Amerikaanse president Barack Obama op dat land. ARD, 23.30-0.15u.

VPRO’s Import: Gestolen land. Documentaire over de strijd van het volk van de Nasa in Colombia om het gestolen land van hun voorvaderen terug te krijgen, waar bij Lucho Acosta de charismatische leider is. Film van Margarita Martinez. Ned.2, 23.40-0.45u.

infotainment

Sta op tegen kanker. Show in samenwerking met het Koningin Wilhelmina Fonds voor de Nederlandse Kankerbestrijding (KWF), waarin bekend en onbekend Nederland zich inzet voor de strijd tegen kanker. Dit gebeurt aan de hand van persoonlijke belevenissen, vastgelegd door onder anderen Patricia Steur en Michiel van Erp. Met Gordon, Linda de Mol, Stevie Ann, Rene Froger, Mr. Pieter van Vollenhoven, Alex Klaasen, Freek Bartels, André van Duin, Koefnoen en ‘t Spaanse Schaep en anderen. Presentatie: Ruben Nicolai. Ned.1, 20.30-22.10u.

Wallace & Gromit’s World of Invention. Kleipoppenanimatie. Wallace en en zijn trouwe sidekick Gromit gaan op zoek naar uitvinders. In aflevering 2, Reach for the sky, wordt de menselijke fascinatie voor vliegen onderzocht, onder meer aan de hand van de ruimtepakken bij de Nasa en een vliegende fiets in Duitsland. BBC 1, 20.30-20.57u.