Toch twijfels onschuld ramp BP

Is de Britse oliemaatschappij BP wel of niet aansprakelijk voor de olieramp in de Golf van Mexico? De Amerikaanse nationale commissie die de oorzaken van de ramp moet onderzoeken, in mei ingesteld door president Obama, is er nog niet helemaal uit.

Op de eerste dag van een tweedaagse bijeenkomst zei de hoofdadviseur van de commissie, topadvocaat Fred Bartlit, maandag dat hij geen aanwijzingen heeft gevonden dat BP of een van de andere betrokken bedrijven bewust risico’s heeft genomen waardoor de veiligheid tijdens het boren in het geding is gekomen.

Maar op de tweede dag, gisteren, waren er weer andere geluiden te horen. Volgens vicevoorzitter William Reilly van de National Oil Spill Commission was er geen „cultuur van veiligheid” op het boorplatform Deepwater Horizon, dat op 20 april explodeerde.

Reilly, die directeur van het Agentschap voor Milieubescherming is geweest, zei dat de bedrijven „de ene slechte beslissing na de andere namen in aanloop naar de ramp”. Hij vindt dat BP, Transocean en Halliburton een grondige reorganisatie „van boven tot onder” nodig hebben. De nieuwe topman van BP, Bob Dudley, heeft eerder al aangekondigd dat alle procedures van het bedrijf worden herzien.

De andere vicevoorzitter van de commissie, Bob Graham, voormalig gouverneur van Florida, zei: „Er is een reeks bijna onvoorstelbare fouten gemaakt.”

Het juridisch gevecht concentreert zich rond de vraag of BP ernstig nalatig is geweest en of mensen bewust risico’s hebben genomen: wat noem je ernstig? En hoe bewijs je dat mensen bewust beslissingen hebben genomen of uit een soort gewoonte?

De commissie lijkt in ieder geval nog verdeeld, zo blijkt uit de presentaties van de afgelopen dagen. Ze presenteert haar definitieve rapport naar verwachting over twee maanden.