Signeren in Antwerpen

Signeren op de Boekenbeurs van Antwerpen is voor een literair auteur doorgaans een zenuwslopende ervaring. Ooit werd de rij van zeven mensen die aanschoven aan mijn tafeltje doormidden gesplitst door een rij van zeventig voor de zangeres Nathalia, die zoals elke Vlaamse showbizzster of sportvedette voor haar dertigste een autobiografie had laten schrijven. En vorig jaar schrok ik me rot toen een zwaarlijvige vrouw mij bruusk uit mijn dagdromerij rukte met de van zeer dichtbij geschreeuwde vraag of ik in de soap Thuis speelde.

De best verkopende boeken zijn kookboeken, dat is al jaren zo. De aandacht die enkele Vlaamse televisiekoks dit jaar te beurt valt, grenst echter aan de collectieve hysterie. Busladingen pubermeisjes willen met hen op de foto.

Een kookboek laten signeren lijkt een van de populairste bezigheden van de hedendaagse Vlaming. En dat na zowat zeventig uren kooktelevisie per week. Hebben al die mensen daar dan niets van onthouden, hebben ze echt nog steeds recepten nodig, die zich overigens moeiteloos laten vinden op internet?

Een ander succesnummer werd verzorgd door de Noorse prinses Märtha Louise. Zij schreef een spiritueel boek met de titel Ontdek je beschermengel. De korte inhoud op de achterflap klinkt oeverloos innoverend. ‘Via meditatie en zelfontwikkeling de weg vinden naar je ware zelf’.

Gezeur en oordelen over ‘de massa’, ik probeer me er niet aan te buiten te gaan. Ik voel geen jaloezie, enkel een wanhoop, die mij tijdens de rest van het jaar doorgaans met rust laat.

Ik weet dan ook wel dat veel mensen liever vreten dan weten, zich liever vastklampen aan het bekende dan dat ze eigenhandig iets nieuws ontdekken – maar op de Boekenbeurs kun je er niet onderuit.

Als een voor foie gras bestemde gans krijg je die hele commerciële boekensector rechtstreeks je maag in gegoten, en in combinatie met lauwe hotdogs en hete lampen en aanrijdingen met kinderwagens, kan dat niet anders dan tot misselijkheid leiden.

Waarom betalen honderdduizenden mensen eerst 5 euro om hun wagen kwijt te raken en vervolgens 8 euro om door ruw beveiligingspersoneel binnengelaten te worden op een beurs waar je voortdurend wordt aangestoten en vaak nog meer betaalt voor een boek dan in de boekhandel?

Ik begrijp er net zo weinig van als van de uitslag van onze laatste verkiezingen. Maar goed, ‘Voor Mieke’ was het dus? Veel plezier met dit boek.

    • Annelies Verbeke