'Rol koningin kan kleiner'

De Oranjeverenigingen hebben geen bezwaar tegen een minder politieke invulling van het koningsschap, bijvoorbeeld door het beperken van de rol van de monarch bij de kabinetsformatie.

Dat zegt Michiel Zonnevylle, voorzitter van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen, in reactie op de politieke discussies over de rol van de koningin. „De Tweede Kamer heeft al sinds 1971 de mogelijkheid om zelf het voortouw in de kabinetsformatie te nemen in plaats van de koningin als een soort procesbegeleider in te schakelen. Als de Kamer dat bij meerderheid wil, moet ze dat doen.” Ook hecht Zonnevylle niet bijzonder aan het wekelijks gesprek van de premier met de koningin. Wel moet er geregeld contact blijven tussen de ministers en de koningin en moet het staatshoofd onderdeel van de regering blijven, vindt Zonnevylle.

Afgelopen zaterdag, toen de oranjebonden elkaar spraken, is geconcludeerd dat de politieke rol van de koningin overdreven wordt. „Die politieke rol is er nauwelijks.” Inmiddels wil een Kamermeerderheid dat de Kamer het voortouw neemt bij formaties.