Radio valt uit in Darfur nu Soedan vreest voor opdeling

Soedanese maatregelen tegen Darfur-activisten en gevechten in Darfur hebben te maken met de komende onafhankelijkheid van Zuid-Soedan.

De Soedanese autoriteiten voeren een golf van arrestaties uit onder activisten voor Darfur. Tegelijk zijn de gevechten in de westelijke regio opgelaaid.

De strijd concentreert zich in Zuid-Darfur in het grensgebied met Zuid-Soedan. Zuid-Soedan wordt vermoedelijk volgend jaar na een referendum onafhankelijk en de centrale regering in Khartoum wil de grens veilig maken voor infiltraties vanuit het zuiden. De autoriteiten van het nu semi-autonome Zuid-Soedan onderhouden goede relaties met rebellengroepen in Darfur. De noordelijke inlichtingendienst vroeg deze week aan de autoriteiten in Zuid-Soedan om Darfuri rebellenleiders in het zuiden te arresteren.

De repressie in Noord-Soedan richt zich op mensen uit Darfur. De overheid sloot vorige week een kantoor van het radiostation Dabanga in de hoofdstad Khartoum. Dabanga is gericht op Darfur, zendt uit via het netwerk van de Nederlandse Wereldomroep en wordt beheerd door de Nederlandse organisatie Press Now. Bij de actie tegen Dabanga werden meer dan tien arrestaties verricht.

Radio Dabanga, een van de laatste onafhankelijke nieuwsbronnen in Noord-Soedan, ontvangt subsidie van verscheidene landen, waaronder Nederland. In Noord-Soedan worden regelmatig journalisten gearresteerd en dagbladen verboden. De Soedanese overheid drukte al eerder haar ongenoegen over Dabanga uit.

Volgens de officiële Soedanese website zaait Dabanga verdeeldheid onder de bevolking met onjuiste berichtgeving. Bovendien zou het voor het Internationale Strafhof (ICC) in Den Haag werken. Het ICC heeft de Soedanese president Bashir aangeklaagd wegens genocide in Darfur.

Soedan valt binnenkort waarschijnlijk uiteen in twee landen. Binnen- en buitenlandse politici maken zich op voor een nieuwe machtsverdeling. Soedan is nu een epicentrum van de internationale politiek, buitenlandse gezanten komen pleiten voor een goed verloop van het referendum over onafhankelijkheid in Zuid-Soedan op 9 januari.

Scott Gration en John Kerry, speciale afgezanten van president Obama, arriveerden vorige week met wortel en stok. Gration veroordeelde de inval bij Dabanga en dreigde met meer sancties. Kerry anderzijds probeerde de centrale regering tot medewerking aan het referendum te bewegen met de belofte economische sancties te verlichten of op te heffen.

Internationale onderhandelaars proberen de scheiding van Noord en Zuid minder bitter te maken door een regeling waarbij enkele jaren lang de opbrengsten van de oliewinning in het zuiden worden gedeeld met de regering van Noord-Soedan. Veel noordelijke politici en legerofficieren vergaarden fortuinen door de oliewinning in het zuiden. Het verlies van de olievelden in het zuiden treft hen pijnlijk. Ook proberen de onderhandelaars een compromis te bereiken over de toekomst van Abyei, een omstreden gebied op de grens tussen Noord en Zuid. De vastgelopen besprekingen over Abyei worden deze week onder leiding van Amerika in Ethiopië hervat.

In de zuidelijke hoofdstad Juba is een gigantische klok geïnstalleerd waarop de dagen en minuten naar het referendum worden afgeteld: nog 60 dagen.