Opnieuw aanslagen op christenen in Irak

(Foto Reuters)

(Foto Reuters)(Foto Reuters)

Christenen zijn opnieuw het doelwit geworden van aanslagen in Irak. Binnen twee uur tijd werden zeker twaalf bommen of granaten in verschillende wijken in Bagdad tot ontploffing gebracht, waarbij drie doden en 26 gewonden zijn gevallen. Dit zegt een woordvoerder van het Iraakse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Vorige week woensdag kondigden leden van Al-Qaeda al aan dat er meer aanvallen op christenen, een minderheid in Irak, zullen volgen. Eind oktober eindigde een gijzeling van christenen in een kerk in Bagdad in een bloedbad toen veiligheidstroepen de kerk bestormden. Er vielen meer dan vijftig doden en zestig gewonden. Pas nog werden brandbommen gegooid naar huizen van christenen in de wijk Mansur in westelijk Bagdad, maar daarbij vielen geen gewonden.

Christenen leven in Irak al sinds de eerste eeuw, maar tegenwoordig wonen er naar schatting nog hooguit een half miljoen christenen in Irak, van wie 150.000 in Bagdad. Voor de Amerikaans-Britse aanval op het land in 2003 leefden er naar schatting 800.000 christenen in Irak.

Een vooraanstaande orthodoxe christen uit Irak, aartsbisschop Athanasios Dawood, heeft afgelopen zondag vanuit Londen alle christenen opgeroepen Irak te verlaten. Aan de BBC vertelde hij dat de aanslag op de kerk neerkwam op ,,genocide” en dat er geen plek voor christenen is in Irak. ,,De christenen zijn zwak, ze hebben geen militie en ze hebben geen politieke partij”, aldus Dawood. ”Iedereen haat de christenen”.

    • Marije Willems