op nrcnext.nl

Vragen over de iPad-actie

Hoofdredacteur Rob Wijnberg was al een tijdje op Twitter vragen aan het beantwoorden over de nrc.next-iPadactie, en dacht: dit kan sneller. Daarom zet hij de meest gestelde vragen en antwoorden op een rij.

Openbaar omroeparchief?

Begin september berichtte het NOS Journaal enthousiast over Filmotech, een betaal-tv-kanaal waarop vanaf eind die maand oude Nederlandse speelfilms en tv-series te zien zouden zijn. Twee maanden later ligt het tv-kanaal nog altijd stil. Juristen van de Publieke Omroep concludeerden dat het exploiteren van tv-drama in strijd is met de Mediawet. Maar een stille dood voor dit initiatief is dit niet. Eind dit jaar gaat Filmotech toch van start – zonder tv-drama. Het tekent de moeizame verhouding van de Publieke Omroep met voorzichtige vormen van commercie. Zit jij erop te wachten om Rutger Hauer nog een keer op dat paard te zien?