Obama: Indonesië voorbeeld voor de wereld

U.S. President Barack Obama greets members of the audience after delivering a speech at the University of Indonesia in Jakarta, November 10, 2010. REUTERS/Jason Reed (INDONESIA - Tags: POLITICS) REUTERS

De Amerikaanse president Barack Obama noemde Indonesië vandaag „een voorbeeld voor de wereld”, tijdens een toespraak voor 6.000 studenten in Jakarta. Doordat een land met zoveel verschillende volkeren en religies toch een eenheid is, zal het „een belangrijke rol spelen in de 21ste eeuw”, zei de president.

In zijn persoonlijk getinte toespraak onderstreepte Obama dat hij er zelf als kind vier jaar heeft gewoond. „Indonesië is deel van mij”, zei hij in het Indonesisch, wat hem een daverend applaus opleverde.

Obama’s toespraak werd gezien als het vervolg op zijn speech over de band tussen het Westen en de islam in Kairo, vorig jaar. Volgens hem is er sindsdien vooruitgang geboekt, bijvoorbeeld met het eindigen van de oorlog in Irak. Ook sprak hij over een aantal „tegenvallers en valse starts” bij het vredesproces in het Midden-Oosten.

Hij roemde uitgebreid de tolerante Indonesische islam, die „een van de definiërende en inspirerende eigenschappen is van dit land”, en noemde daarbij zijn Indonesische stiefvader. „Ondanks dat hij was opgevoed als moslim, geloofde hij er sterk in dat alle godsdiensten respect verdienen.” Zowel VS als Indonesië laten volgens hem zien dat honderden miljoenen mensen met verschillende religies in vrijheid kunnen samenleven.

Obama benadrukte de gezamenlijke waarden van Indonesië en Amerika, die beide hebben geworsteld tijdens hun weg naar democratie. De landen hebben een overeenkomst getekend voor verregaande samenwerking op het gebied van onder meer economie, onderwijs en klimaat.

Indirect kwam Nederland aan de orde toen hij sprak over „de sterke hand van de kolonisator” en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, waarin de vader en broer van zijn stiefvader omkwamen.

Indonesië is nog te bescheiden voor internationale rol: pagina 4