Nachtelijk bezoek

Afgelopen zondagnacht werd Anatoli Adamtsjoek, redacteur van de krant Zjoekovski Vesti uit het Moskouse voorstad Zjoekovski, met een honkbalknuppel het ziekenhuis ingeslagen. Net als zijn twee dagen eerder mishandelde collega Oleg Kasjin van Kommersant heeft ook hij de afgelopen tijd veel geschreven over de omstreden snelweg door het bos van Chimki. Meteen werden er verbanden gelegd tussen de beide aanslagen, wat logisch is.

De zaak-Adamtsjoek heeft inmiddels een opvallend staartje. Afgelopen nacht kreeg de journalist, die met een hersenschudding in het ziekenhuis ligt, ineens bezoek van een paar mannen in burger, die zich uitgaven voor vertegenwoordigers van de politie en hem ervan begonnen te beschuldigen dat hij zijn mishandeling in scène had gezet en of hij dat maar even wilde toegeven.

Vanmiddag is Adamtsjoek door de lokale politie aangeklaagd:  hij zou een kickbokser 1000 roebel hebben betaald om zich in elkaar te laten slaan. Het lijkt wel de film Fargo van de gebroeders Coen.

Tegelijkertijd werd de hoofdredacteur van de Chimski Pravda, Michail Beketov, voor de rechter in Chimki tot een boete van 5000 roebel veroordeeld, omdat hij in 2007 de burgemeester van Chimki ervan had beschuldigd politieke terreur uit te oefenen. Beketov uitte die beschuldiging nadat zijn auto in de brand gestoken. Ook Beketov schreef  kritisch over de aanleg van de Chimki-weg.

Op 13 november 2008 werd Beketov zo zwaar mishandeld, dat hij nu een halve plant is, die bijna niet kan praten, in een rolstoel zit, zijn rechterbeen en vier vingers moet missen. De Russische Bond van Journalisten heeft Beketov gevraagd niet in hoger beroep te gaan  en de 5000 roebels in te zamelen bij 5000 burgers, die  op die manier de burgemeester ervan kunnen verzekeren dat hij zich geen zorgen meer hoeft te maken.    • Michel Krielaars