Mysterieuze 'raket' voor kust VS

Was het een intercontinentale raket, die per ongeluk voor de Californische kust was afgevuurd? Had een onderzeeër een projectiel gelanceerd? Was er sprake van een test, of een aanval door een vreemde mogendheid? Of was het niet meer dan een optische illusie?

Een condensstreep die sterk deed denken aan het spoor van een snel klimmende raket, maandagavond gefilmd door een helikopter van een lokaal tv-station uit San Diego, leidde gisteren tot veel speculatie in de Amerikaanse media. Vooral toen voormalig onderminister van Defensie en oud- NAVO-ambassadeur Robert Ellsworth de beelden spectaculair en adembenemend had genoemd en van „een grote raket” sprak.

In de media ging het vervolgens over de ‘mystery missile’. Maar het ministerie van Defensie wist van niets. Een woordvoerder verzekerde dat geen van de afdelingen van het Pentagon die zich met raketten bezighouden er opzettelijk danwel per ongeluk een had afgevuurd. „Een verklaring hebben we nog niet. Maar het vaderland is niet in gevaar geweest.”

Volgens lucht- en ruimtevaartexperts was het gewoon de condensstreep van een vliegtuig in de avondzon. John Pike, van de website GlobalSecurity.org, zei dat de snelheid van een raket veel hoger zou zijn geweest. De optische illusie zou vooral ontstaan zijn doordat het leek alsof de streep van de grond naar boven klom. In werkelijkheid, aldus Pike, begon het condensspoor aan de horizon en was het veroorzaakt door een vliegtuig op zo’n 500 kilometer afstand. (Reuters, AP)

Filmpje ‘mystery missile’ via nrc.nl/buitenland