Minister: maak leven hooligan zuur

Gemeenten moeten jonge hooligans dichter op de huid zitten om de verharding van het voetbalgeweld tegen te gaan. Dat zegt minister Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD).

Ook wil hij dat de politie die hooligans strafrechtelijk onderzoekt. Opstelten wil dat andere gemeenten deze aanpak, die in Rotterdam al gangbaar is, overnemen. Ook vindt hij dat er een landelijke databank van notoire ordeverstoorders moet komen. Hij reageert op een onderzoek naar groepsgeweld bij evenementen naar aanleiding van de strandrellen in Hoek van Holland vorig jaar. Daaruit blijkt dat hooligans steeds jonger en gewelddadiger worden.

Na de strandrellen besloot burgemeester Aboutaleb van Rotterdam tot een persoonsgerichte aanpak van hooligans: ‘Hand in Hand’. Een wisselende groep van telkens vijftig jonge hooligans wordt door de politie dag en nacht hinderlijk gevolgd. Jonge hooligans worden op Schiphol uit de rij gehaald en gecontroleerd. Ze worden aangesproken op schulden en huurachterstand. Bij misdrijven kan supersnelrecht worden toegepast. Burgemeester Aboutaleb: „Soms zeggen ze ‘ik heb geen leven meer’. Dan zeggen wij: ‘dat is juist de bedoeling’. Maar als ze hun leven willen beteren, helpen we met scholing en werk.”

De jonge, harde kern van Feyenoord is volgens de onderzoekers de grootste, actiefste en meest gewelddadige van het land. Volgens hoofdofficier van justitie Henk Korvinus lijkt dat deels zo omdat in Rotterdam meer bekend is over hooligans.

Een herhaling van extreem grootschalig geweld zoals bij de strandrellen achten de onderzoekers van het COT niet heel waarschijnlijk. Gemeenten, politiekorpsen en organisatoren zijn alerter geworden voorafgaand en tijdens evenementen. Ze moeten volgens de onderzoekers wel beter informatie en ervaringen delen.

Bij de meeste rellen worden de leiders niet aangehouden. Om hen veroordeeld te krijgen, moet de politie vaker ‘doorrechercheren’, adviseren de onderzoekers. Veroordelingen zijn van belang om een meldplicht of gebiedsverbod op te kunnen leggen. Burgemeesters mogen dat sinds de invoering van de ‘Voetbalwet’ deze zomer, maar alleen als er een uitgebreid dossier is aangelegd.

Kloppen de vooroordelen over hooligans? pagina 3

    • Esther Rosenberg
    • Karel Berkhout