Kort nieuws Economie

Hypotheekeisen starter strenger

Den Haag, 10 nov. Het wordt voor starters op de woningmarkt moeilijker om een hypotheek af te sluiten, zei directeur Karel Schiffer van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) vandaag. De normen voor de garantieregeling van de NHG, waar een op de drie woningbezitters gebruik van maakt, worden strenger omdat de pensioen- en zorgpremies volgend jaar omhooggaan. Daardoor hebben mensen minder financiële ruimte voor hun hypotheeklasten, berekende het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Vooral mensen met een laag inkomen krijgen moeilijker een hypotheek, aldus Schiffer. (ANP)

‘Gelijk speelveld olie-industrie’

Rotterdam, 10 nov. Minister Verhagen (Economische Zaken, Landbouw en Innovatie) heeft de Nederlandse olie-industrie gisteren beloofd dat het kabinet zich sterk zal maken voor een gelijk speelveld met andere landen, ook bij maatregelen om het broeikasgas CO2 terug te dringen. In een toespraak voor het 50-jarig bestaan van de ExxonMobil-raffinaderij in Rotterdam zei Verhagen dat Nederland de Europese doelen voor duurzame energievoorziening zal naleven. Dat houdt een vermindering van de CO2-uitstoot in 2020 met 20 procent in. (ANP)

Zeeuwse haven wil overslag verhogen

Nieuwdorp, 10 nov. Het havenschap Zeeland Seaports wil de overslag in de komende tien jaar vergroten van 30 tot 50 miljoen ton aan goederen. Dat zei een woordvoerder gisteren tijdens de opening van de nieuwe Scaldiahaven in Vlissingen-Oost. De aanleg van de nieuwe haven kostte 60 miljoen euro en was de laatste mogelijkheid voor het havenschap om binnendijks een haven aan te leggen. De Scaldiahaven zal werk bieden aan ongeveer tweehonderd mensen. De haven heeft een kade van 880 meter lengte. (ANP)