Kort nieuws Economie

Kamer wil uitleg over huwelijksreis kroonprins

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 10 nov. De Rijksvoorlichtingsdienst weigert bekend te maken of Willem-Alexander en Máxima in 2002 hebben betaald om tijdens hun huwelijksreis een week door te brengen op het zeiljacht van de omstreden zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen. „De huwelijksreis is privé en derhalve de (hoogte van de) eventuele betalingen ook.” De Tweede Kamer wil dat premier Rutte hierover volgende week helderheid verschaft bij de begrotingsbehandeling over het Koninklijk Huis. Van den Nieuwenhuyzen staat vanaf volgend jaar terecht voor onder meer faillissementsfraude en omkoping.

Kamer wil soepeler pensioenregels

Door een onzer redacteuren

Den Haag, 10 Nov. De Tweede Kamer roept het kabinet op om de regels voor de lage rente die pensioenfondsen moeten toepassen te veranderen. Zo wordt voorkomen dat de pensioenuitkering van miljoenen Nederlanders moet worden verlaagd. Gisteren nam een meerderheid van de Kamer de motie aan van Paul Ulenbelt (SP) die pleit voor verandering van de rekenrente. De motie werd gesteund door de PVV, de Partij van de Dieren, PvdA en GroenLinks. Het is een eerste krachtproef voor het minderheidskabinet van VVD en CDA, omdat de gedogende PVV de motie steunt.

Militaire bonden stellen ultimatum

Door een onzer redacteuren

Rotterdam, 10 nov. De vakbonden voor militairen hebben gisteren een ultimatum gesteld aan minister Hans Hillen van Defensie voor het inwilligen van hun looneisen. De bonden hebben verschillende eisen, waaronder een verhoging van de lonen om de koopkracht te behouden en een verdere opbouw naar een dertiende maand. De kans is klein dat Hillen op de eisen ingaat: onlangs liet hij weten dat de lonen volgend jaar net als dit jaar bevroren blijven.

EU wil 1.000 mld euro voor energie

Brussel, 10 nov. In de EU zijn de komende tien jaar investeringen in energie-infrastructuur van 1.000 miljard euro nodig. Eurocommissaris Günther Oettinger (Energie) heeft dat woensdag gezegd bij de presentatie van zijn toekomstvisie. Volgens Oettinger zijn de investeringen nodig om de Europese energievoorziening duurzamer en efficiënter te maken. Dat is noodzakelijk vanwege het milieu en omdat Europa minder afhankelijk wil zijn van fossiele brandstoffen. (ANP)