Kort nieuws Buitenland

China zegt Jakarta miljardenhulp toe

Door onze correspondent

Jakarta, 10 nov. Een Chinese delegatie heeft aan de vooravond van het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Indonesië maandag voor 6,6 miljard dollar aan investeringen in het land toegezegd. Het geld zal worden gebruikt voor het ontwikkelen van kolenmijnen in Kalimantan, elektriciteitscentrales in Centraal-Java, een cementfabriek en oliepalmplantages. Zowel China als de Verenigde Staten proberen hun invloed te vergroten in Zuidoost-Azië, waar Indonesië het belangrijkste land is.

Holocaustfonds opgelicht: 30 mln

New York, 10 nov. Een Amerikaans fonds voor Holocaustslachtoffers is jarenlang opgelicht door eigen medewerkers voor ruim dertig miljoen euro. Zes corrupte medewerkers dienden in totaal meer dan 5.500 valse aanvragen in voor een schadevergoeding bij de Conference on the Jewish Material Claims Against Germany. Via Russisch-talige kranten bood de groep geëmigreerde oorlogsslachtoffers hulp aan bij aanvragen. De getuigenissen werden achteraf aangepast aan de criteria van het fonds. Het geld van het fonds was afkomstig van de Duitse regering. (AP)

Aanslagen op christenen Bagdad

Bagdad, 10 nov. Bij een serie bomaanslagen op woningen van christenen in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn vanochtend zeker vier mensen op het leven gekomen. Het was niet meteen duidelijk of de doden christenen zijn. Tien dagen geleden werden 59 mensen, in overgrote meerderheid christenen, gedood bij een gijzeling in een kathedraal en de daaropvolgende bevrijdingsoperatie. Behalve christenen zijn shi’ieten doelwit van de vermoedelijk sunnitische daders. (AP, AFP)

Tadzjikistan: einde aan strijd in Rasjt

Doesjanbe, 10 nov. Elite-eenheden van het Tadzjiekse leger hebben gisteren de Rasjt-vallei in het midden van het land weer onder controle gekregen, na een wekenlang offensief tegen islamitische opstandelingen. Dat heeft het leger gisteren gezegd. Waarnemers vreesden voor destabilisering van het land, dat voor het Westen van strategisch belang is. Via Tadzjikistan verloopt een deel van de bevoorrading van de NAVO-troepen in Afghanistan. (AFP)