Koersstijging yuan druppel op een gloeiende plaat

China heeft zijn handelspartners gisteren iets gegeven waar ze al tijden om vragen: de stijging van de nationale munt, de yuan. Maar het was slechts een zoethoudertje. De yuan is met het grootste percentage op één dag gestegen ten opzichte van de dollar sinds China in juni bekendmaakte dat de munt een reëlere wisselkoers zou krijgen. De timing lijkt niet toevallig. Morgen komen de wereldleiders in Seoul bijeen voor de G20-top. Ze zullen de tweedaagse bijeenkomst aangrijpen om hun grieven te uiten over de onevenwichtigheden in de wereldeconomie, waarvan de onderwaardering van de yuan een van de grootste is.

De verrassende koersstijging van de yuan met 0,5 procent volgde een bepaalde logica. De Chinese toezichthouder op de buitenlandse valutareserves onthulde dezelfde dag nieuwe regels om de instroom van speculatief kapitaal aan banden te leggen. Het land reageert daarmee op het besluit van de Amerikaanse Federal Reserve om 600 miljard euro in de economie te pompen. De Chinese autoriteiten willen voorkomen dat een deel van dit geld in Azië op zoek gaat naar rendement, waardoor er een opwaartse druk ontstaat op lokale effecten en valuta.

De centrale bank zei zich zorgen te maken over zeepbellen op de aandelen- en huizenmarkten en verhoogde van het rendement op éénjarige staatsobligaties. Dat kan beleggers ertoe hebben aangezet te geloven dat een rentestijging in aantocht was. Als alles verder gelijk blijft, moet een hogere rente immers tot een hogere wisselkoers van de munt leiden.

Het is moeilijk te geloven dat de markt werkelijk de drijvende kracht is achter de wisselkoers van de yuan die dit jaar in nominale termen minder dan drie procent aan kracht heeft gewonnen ten opzichte van de Amerikaanse dollar, terwijl andere Aziatische munten veel meer waard zijn geworden.

Handelspartners die de lage wisselkoers van de Chinese munt als een verkapte subsidie aan de exporteurs van het land zien, moeten dankbaar zijn voor de kleine gunsten die ze ontvangen. Een dagelijkse koersstijging van 0,5 procent zou, als zij steeds zou worden herhaald, een groot verschil kunnen maken voor de waarde van de munt. Maar nu de yuan sinds de verrassende hervormingen van juni nog steeds 5 procent lager staat als rekening wordt gehouden met verschuivingen in de handel, is er veel meer voor nodig om Peking vrij te pleiten.

John Foley

Vertaling Menno Grootveld

    • John Foley