Internationaal kort

Israël kondigt bouw aan van woningen in bezet Oost-Jeruzalem

Jeruzalem. De Israëlische regering heeft de bouw van 1.300 nieuwe appartementen in bezet Oost-Jeruzalem aangekondigd. De bekendmaking viel samen met Amerikaanse inspanningen Israël tot een nieuwe beperking van de bouw in nederzettingen te bewegen. Washington probeert op die manier het vastgelopen vredesproces met de Palestijnen weer op gang te brengen. De Amerikaanse regering reageerde „diep teleurgesteld” op de aankondiging die een woordvoerder als „contraproductief” kenschetste. Een medewerker van de Palestijnse president Abbas sloot terugkeer naar de onderhandelingen uit zolang Israël in bezet gebied blijft bouwen. Vredesbesprekingen tussen Israël en de Palestijnen liepen in september vast toen Netanyahu weigerde een beperkte bouwstop te verlengen. De bouwstop omvatte overigens niet Oost-Jeruzalem en legde niet alle bouw op de bezette Westelijke Jordaanoever stil. (Reuters, AP)

‘Fraude verkiezingen Azerbajdzjan’

Baku. Internationale waarnemers hebben scherpe kritiek geuit op de parlementsverkiezingen afgelopen zondag in Azerbajdzjan, een belangrijke olieproducent en strategische partner van het Westen. Die verkiezingen zijn volgens voorlopige uitslagen ruim gewonnen door de partij van de autoritaire president Alijev. Maar waarnemers verklaarden dat er op grote schaal gefraudeerd is. Volgens voorlopige uitslagen heeft de partij van Alijev 71 zetels in het 125-koppige parlement veroverd. De partij heeft daarmee weer haar macht vergroot. De resterende zetels zijn naar kleinere, regeringsgetrouwe partijen gegaan. De belangrijkste oppositiepartij won geen enkele zetel. Zij noemde de verkiezingen „onwettig” en een schande voor de „westerse gemeenschap”. Alijev regeert Azerbajdzjan, dat grenst aan Rusland, Georgië, Iran, Turkije en Armenië, sinds 2003, toen hij de macht overnam van zijn vader Heydar. Sindsdien heeft hij volgens critici de macht geconsolideerd en lapt hij democratische vrijheden aan zijn laars. (Reuters, AP)

Polen verbiedt synthetische drugs

Door onze correspondent

Warschau. De Poolse president Komorowski heeft een omstreden noodwet ondertekend die de handel in of productie van synthetische drugs verbiedt. De maatregel volgt op mediaberichten over grootschalige vergiftiging door smartdrugs, met soms dodelijke afloop. Vorige maand moesten duizend smartshops, de helft van het totaal, al op last van de Poolse gezondheidsinspectie de deuren sluiten. Juristen voorspellen miljoenenclaims, omdat de meeste winkels in de afgelopen jaren legaal opereerden. Media melden bovendien dat de drugshandel ondergronds gewoon doorgaat. Volgens de nieuwe wet mogen andere verdachte producten in smartshops maximaal achttien maanden uit de handel worden gehouden voor onderzoek.