ING brengt dochters apart naar de beurs

ING gaat zijn Europese en Amerikaanse verzekeringsdochters apart naar de beurs brengen. Dat heeft het financiële concern vanmorgen bekendgemaakt bij de presentatie van de derde kwartaalcijfers.

De afsplitsing van de verzekeraars was al bekend. De Europese Commissie had deze vorig jaar geëist als voorwaarde voor de staatsteun die tijdens de crisis van de Nederlandse overheid had gekregen. In eerdere plannen had een beursgang van het bedrijf als een geheel nog de voorkeur.

„Twee beursnoteringen geeft ons meer flexibiliteit om op verschillende tijden, in verschillende markten in verschillende plaatsen naar de beurs te gaan”, zei bestuursvoorzitter Jan Hommen vanmorgen in een telefonische persconferentie. Hij verwacht daardoor een hogere opbrengst, vooral door de verschillende manieren waarop Europese en Amerikaanse beleggers verzekeringsmaatschappijen waarderen.

Hommen zei dat Amsterdam een logische plaats zou zijn voor de beursnotering van de Europese verzekeringsactiviteiten, waarbij ook de activiteiten in Azië en in andere opkomende landen ondergebracht worden, „maar we hebben daar nog niets over besloten. Het kan ook heel goed elders zijn”, aldus Hommen. Voor de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten, die zich vooral richten op levensverzekeringen en pensioenvoorzieningen, ligt New York voor de hand.

De beursgang zal niet voor het laatste kwartaal van volgend jaar gebeuren, maar kan ook later. ING gaf aan niet uit te sluiten dat de verzekeringsbedrijven uiteindelijk toch nog gezamenlijk als één bedrijf een beursgang maken.

De nettowinst van het hele concern in het derde kwartaal bedroeg 371 miljoen euro. Door eenmalige posten zoals een afschrijving van 513 miljoen euro op de Amerikaanse verzekeringsactiviteiten, kwam het resultaat lager uit dan verwacht. Zonder buitengewone posten steeg de winst van 727 miljoen euro in het zelfde kwartaal van 2009 naar 1,04 miljard euro in het derde kwartaal van 2010. In de eerste drie kwartalen van dit jaar is de onderliggende winst gegroeid van 706 miljoen naar 3,26 miljard.

De bankactiviteiten van ING lieten een stevig herstel zien met een winst van 1,5 miljard euro. Dat was vorig jaar nog 250 miljoen euro. ING Direct, de internetspaarbank van ING maakte een winst van 412 miljoen euro, een jaar geleden maakte deze dochter nog een verlies van 358 miljoen euro. De voorzieningen voor slechte leningen van het bankbedrijf daalden van 465 miljoen euro in het tweede kwartaal naar 374 miljoen euro.

ING maakt zich nog wel zorgen over de kredieten aan het midden- en kleinbedrijf in Nederland.

Rond het middaguur was de beurskoers van ING gestegen met 3,4 procent naar 8,24 euro.