Moslimminister baalt van handdruk Michelle Obama

First Lady Michelle Obama heeft de Indonesische informatieminister Tifatul Sembiring ernstig in verlegenheid gebracht door zijn hand te schudden. “Ze dwong me”, twitterde hij vandaag. Los van deze onzedelijke uitglijder was de ontmoeting uitermate geslaagd. Barack Obama legde de nadruk op verbondenheid met het islamitische land en gaf blijk van respect door zijn schoenen uit

First Lady Michelle Obama heeft de Indonesische informatieminister Tifatul Sembiring ernstig in verlegenheid gebracht door zijn hand te schudden. “Ze dwong me”, twitterde hij vandaag.

Los van deze onzedelijke uitglijder was de ontmoeting uitermate geslaagd. Barack Obama legde de nadruk op verbondenheid met het islamitische land en gaf blijk van respect door zijn schoenen uit te doen in een islamitisch gebedshuis. Zijn vrouw deed een hoofddoekje om.

De aanraking is voor Sembring zo pijnlijk omdat hij altijd pronkt met zijn conservatisme: fysiek contact met vrouwen die niet aan hem gerelateerd zijn is volgens hem uit den boze.

Sembiring zegt dat het echt niet zijn bedoeling was om de hand van Michelle te schudden. Hij zou zich zelfs afgeweerd hebben, “maar ze hield haar handen te ver naar me toe”.

Op Facebook, Twitter en blogs wordt dat in twijfel getrokken. Ook persbureau AP spreekt van een “gewone handdruk” en bewijst dat met een slow motion. Huffington Post, het grootste blog van de Verenigde Staten, hield een peiling. 83 procent van de bezoekers is van mening dat Sembiring “enthousiast” de hand van Michelle Obama schudde. Slechts 17 procent ontwaart een “aarzeling”.

Het is overigens niet de eerste handshake-gate van de Obama’s. Op onderstaand filmpje lijkt het alsof de uitgestoken hand van de president tot driemaal toe genegeerd wordt. Dat zal Michelle niet gauw gebeuren.

De westerse wereld is er overigens drukker mee dan de Arabische. Aljazeera.net heeft haar handen vol aan het analyseren van de presidentiële speech. En in Turkije lacht een presentator zich een ongeluk om Sembiring. “Kalm, gozer. Als je de hand van een vrouw schudt, betekent dat nog niet dat je seks met haar hebt.”

    • Steven de Jong