Ik wil je 7 minuten per jaar interesseren voor politiek

Jong ondernemer Stef van Grieken (23). Voorzitter en oprichter van 'Stichting Het Nieuwe Stemmen'. Loopbaanpagina NRC Next van 3 november 2010. Foto: Peter de Krom

Naam: Stef van Grieken Leeftijd: 24 jaar

Studies: Technische bedrijfskunde en filosofie

Eigen bedrijf: Stichting Het Nieuwe Stemmen. Sinds 2006.

Stichting Het Nieuwe Stemmen?

„Ja. Wij zijn een groep jonge mensen van verschillende partijen; CDA, VVD, D66, GroenLinks, PvdA. Zelf ben ik lid van de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie en de Jonge Democraten. Ons doel is om 15 miljoen mensen 7 minuten per jaar te interesseren voor politiek. Daar gebruiken we internet voor. We zitten nu op drie miljoen.”

„In 2006 begonnen we sites waarop je kon stemmen op lijsttrekkers: bijvoorbeeld Verdonk of Rutte, Pechtold of Van der Laan. Dat werkte. Ik heb toen gemerkt dat als je mensen iets kleins geeft, ze best geïnteresseerd zijn in politiek.”

En nu?

„We hebben Wie Kies Jij, een stemwijzer om je voorkeurskandidaat te bepalen. Samen met ambtenaren en journalisten organiseren we Hack de Overheid. We willen dat de overheid meer data openbaar maakt en we maken applicaties om die data beter zichtbaar te maken. We hebben Politwoops.nl, waarop je gewiste tweets van politici kunt zien. En we willen de site Toeval of Niet maken, met relaties van politici. Dan zie je bijvoorbeeld wie jaarclubgenoten waren.”

Levert dat werk ook nog wat op?

„We werken voor niks. Om los te komen van subsidies doen we ook commerciële projecten. Zo hebben we een stemwijzer voor bedrijven, om de ondernemingsraad te kiezen. Dat kost 2 euro per personeelslid. Ik hoef er niet rijk van te worden. Later misschien, nu heb ik nog idealen.”

En dat zijn?

„Ik denk oprecht dat het politieke systeem op z’n retour is. Nog maar een klein gedeelte van de bevolking is lid van een politieke partij, en dat deel is voornamelijk oud, hoog opgeleid en mannelijk. Maar die beslissen wel over ónze toekomst. Het is toch idioot dat bejaarde CDA’ers de premier naar voren duwen? Het vertrouwen in de politiek loopt achteruit. Het is nu helemaal niet na te gaan wat er met je stem gebeurt na de verkiezingen. Dus willen we Ik Volg Mijn Stem, waarop je kunt volgen wat er van beloftes terecht komt.”

Is een leuke website genoeg om vertrouwen terug te krijgen?

„Dat vind ik nou zo’n vraag van iemand uit de letteren. Ik kan niet het hele land veranderen. Ik kan alleen doen wat in mijn macht ligt. Wij hebben het onderbuikgevoel – het gaat niet goed – wij begrijpen de techniek en wij begrijpen de jonge mensen.”

Mislukt er wel eens wat?

„Mail de Politiek is een site waarop je vragen kunt stellen aan politici. Wij gingen ervan uit dat politici terug zouden antwoorden. Nee, dat was niet toegezegd, maar dat is toch wat volksvertegenwoordigers moeten doen? Nu denken we aan een prijs voor de slechtst luisterende politicus. Of we vragen journalisten de leukste vragen nog eens te stellen. Ik vind het niet erg als iets mislukt. Het leuke van ondernemen is dat het met vallen en opstaan gaat. Dat motiveert me.”

Hoe kom je aan al die goede ideeën?

„Ik hou van exoten. Ik kies goed uit wie ik volg op blogs en op Twitter. Ik praat veel met mensen.”

Je begon al jong met ondernemen.

„Op mijn veertiende bouwde ik websites voor bedrijfjes uit de buurt. De Kamer van Koophandel wist geen raad met een veertienjarige, maar volgens de wet mag het. Ik maakte een videojournaal voor school en had een drive-in-show met een vriend. Nu verhuur ik me soms als IT-consultant. En ik zing en doe aan onderwaterhockey. Ieder slot is vol.”

Adhd?

Lacht. „Soms denken mensen dat. Ik ben slim, maar ook dyslectisch. Daardoor belandde ik op de havo, waar ik me verveelde. Dan ga je extra dingen doen. Ik was vroeger wel een buitenbeentje in de klas. Op m’n zestiende heb ik besloten dat het niet uitmaakt wat anderen van me denken.”

Carola Houtekamer

    • Carola Houtekamer