Hoe reageert Indonesië op Obama?

Obama in Jakarta (Foto: Reuters)

Obama in Jakarta (Foto: Reuters)Obama in Jakarta (Foto: Reuters)

“Het is goed om weer thuis te zijn”, zei Obama gisteren, in het Indonesisch, tijdens zijn toespraak. Hij sprak op de Universiteit van Jakarta vooral over de relatie tussen moslims en de VS en prees Indonesië: “een voorbeeld en inspiratiebron voor de wereld.”

Zijn speech (volledige tekst hier) in Indonesië, met tweehonderd miljoen moslims het grootste moslimland ter wereld, kan gezien worden als follow-up van wat hij anderhalf jaar geleden in Caïro zei. Destijds sprak hij over een nieuw begin tussen moslims en de VS - na jarenlange spanningen door 11 september en de oorlogen die de Bush-regering daarna startte. In Jakarta zei Obama gisteren dat er inmiddels weliswaar voortgang geboekt is, maar er nog erg veel moet gebeuren.


Obama’s speech in Jakarta (NOS)

Elske Schouten is voor NRC-correspondent in Indonesië. Volgens haar was het land verheugd dat hij er was en zijn persoonlijke band met het land aanhaalde. Ook de pers stond welwillend tegenover Obama’s woorden, die als een rockster binnengehaald werd. Toch is er ook scepsis: velen vinden dat er nog te weinig voortgang geboekt is, vooral in het conflict tussen Israël en Palestina. “Indonesië staat vierkant achter de Palestijnen”, zegt ze.

En dan is Indonesië nog geen Iran of Saudi-Arabië, conservatieve Islam-landen die Indonesië als ‘nep-moslims’ zien, zegt Schouten. “Geen Islamitische staat, geen sharia-wetten en naar hun zin veel te liberaal.” Obama weet dat en ziet Indonesië daarom als brug, waar hij goodwill kan kweken en een handreiking kan doen.

Het verblijf van Obama in Indonesië (door de BBC vastgelegd in foto’s) duurde nog geen twintig uur. Het werd iets ingekort om te voorkomen dat de uitbarstingen van de vulkaan Merapi het reisschema zouden vertragen. Zijn volgende bestemming is Zuid-Korea, voor de G20-top van morgen. Obama is daar vandaag rond 11:00 Nederlandse tijd aangekomen.

    • Peter Zantingh