Het is gevaarlijk aan de top

Spanje heeft vele unieke en aparte dorpsfeesten. Niet zelden komt daar dierenmishandeling en veel alcohol bij kijken. Maar bij het tweejaarlijkse Castellers-festival dat recentelijk in de Catalaanse stad Tarragona werd gehouden staan vooral concentratie, samenwerking en lef centraal.

Bij dit type feesten bouwen groepen deelnemers menselijke piramides van soms wel acht lagen hoog. De praktijk komt waarschijnlijk voort uit een dansvorm die teruggaat tot de 16de eeuw. Maar ze werd pas echt populair in het begin van de 19de eeuw, vooral in Catalonië. Daarom zou er tegenwoordig een Catalaans-nationalistische draai aan worden gegeven. Zo is de toren pas af, als de bovenste klimmer vier vingers in de lucht steekt. Volgens sommigen een nationalistische verwijzing naar de vier rode strepen op de Senyera, de Catalaanse vlag.

Vaak is deze ‘piek’ op de toren een kind - die zijn nu eenmaal lekker licht. Nu is het de bedoeling dat de toren ook weer laag voor laag wordt afgebroken. Maar dat gaat lang niet altijd goed, zoals onderstaand filmpje toont. In 2006 kwam een 12-jarig meisje dodelijk ten val. Sindsdien dragen kinderen valhelmpjes. Volgens een medisch onderzoek, uitgevoerd op 219 gevallen kinderen, bieden deze voldoende bescherming.
[vimeo]http://vimeo.com/16392519[/vimeo]

    • Merijn de Waal