Heerlijk suf achter het bureau

The Other Guys Regie: Adam McKay. Met: Will Ferrell, Mark Wahlberg, Eva Mendes, Michael Keaton, Steve Coogan.In: 38 bioscopen. ***

De komedie The Other Guys begint als een politiefilm met een stevige achtervolging tussen twee macho rechercheurs en een groep gangsters. Er wordt flink geschoten en na allerlei stunts eindigt de scène in een enorme chaos. De twee superagenten (grappige gastrolletjes van Samuel L. Jackson en Dwayne Johnson) worden op het bureau voor de zoveelste keer gedecoreerd, al is er wat gemopper over de door hun veroorzaakte schade die in de miljoenen loopt. Pas dan komen de echte hoofdrolspelers in beeld, die ‘andere gasten’ uit de titel, agenten die de hele dag achter een bureau zitten en de administratie doen.

Allen (Will Ferrell) heeft graag bureaudienst, want op straat is het maar eng en gevaarlijk. Voor de collega die tegenover hem zit, Terry (Mark Wahlberg), is het een straf. De twee zijn het pispaaltje van het bureau. Totdat ze op het spoor komen van een witteboordencrimineel.

Het eerste uur van The Other Guys is heel goed, een combinatie van sterkte typetjes, absurde humor en licht surrealistische situaties, maar in het laatste half uur verliest de film wat van z’n aanstekelijke energie. Regisseur en coscenarist Adam McKay, de man achter de leuke website Funny or Die die vier keer eerder met komiek Will Ferrell werkte, maakt er dan een echte buddy- en politiefilm van, om tijdens de aftiteling plotseling met een serieuze boodschap te komen: er volgen talloze statistieken over de excessieve bonuscultuur in het bedrijfsleven, het beruchte piramidespel van de zwendelaar Bernard Madoff en andere vormen van witteboordencriminaliteit. Een punt heeft hij natuurlijk wel.

    • André Waardenburg