Alcoholslot van minister Schultz werkt beter dan rijontzegging

Schultz van HaegenSchultz van Haegen

Automobilisten die gepakt worden met een alcoholpromillage van 1,3 - acht tot tien bier - moeten vanaf mei 2011 een extra handeling verrichten om hun auto te starten: blazen. Met die maatregel wil minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) er voor zorgen dat er minder verkeersdoden vallen door alcohol.

Dat zo’n alcoholslot werkt, baseert Schultz van Haegen op ‘internationaal onderzoeken’. Wetenschapsredacteur Wim Kohler zocht ze voor nrc.nl op. Uit een Zweeds onderzoek van 2007 blijkt dat een alcoholslot beter werkt dan rijontzegging. Maar zodra het blaasapparaat verwijderd wordt, valt de notoire drankrijder weer terug in het oude gedrag.

De minister licht woensdag de Tweede Kamer in.

Update (11:12): De ANWB, Veilig Verkeer Nederland en Nederlands instituut voor alcoholbeleid STAP zijn blij met het plan.

Update (13:20): Psychiaters vinden het alcoholslot geen goed idee. Alcoholisten kunnen straks – mits nuchter – hun auto besturen en dat is gevaarlijk. Ze hebben last van „trillingen” en maken kans op „epileptische aanvallen”, zijn in het algemeen „verward” en kunnen zich „slecht concentreren”, zegt Jan Willem Peterse, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Psychiatrie.

    • Ernst-Jan Pfauth