Fout vlees

De verstandige sportliefhebber in de regio – u dus – heeft wederom afgestemd op ‘Meniscus & Co’, de sportactualiteitenrubriek die redelijkheid tot norm verheft. In onze plattelandsstudio ontvangen we vannacht Bjarne Riis, brein der wielerbreinen. Welkom Bjarne.

„Het genoegen is geheel mijnerzijds.”

U vist de laatste tijd behoorlijk achter het net. Bijna de hele inboedel van uw ploeg, inclusief de broertjes Schleck en bulldozer Cancellara, hebben u verlaten; sinds gisteravond is bekend dat tegen uw spectaculaire aanwinst Alberto Contador een strafprocedure wordt gestart.

„Ach, het komt goed. Alberto at gewoon het foute stukje vlees op het verkeerde moment. Dat zal hij met de foute, pardon, geëigende documenten aantonen.”

Woedende Spaanse veeboeren hebben een poos geleden gezworen dat de onderste steen boven zal komen. Clenbuterol in onze koeien, het is pertinent onbestaanbaar.

„U zou er goed aan doen de actualiteit te volgen. De Spaanse boeren hebben de keutel reeds ingetrokken. Voor de rehabilitatie van Alberto is de hele natie bereid een offer te brengen.”

Dus Alberto wint onder uw leiding de Tour van 2011, mag ik het zo samenvatten?

„U bent behoorlijk snel van begrip.”

En wat als de Dopingautoriteit het gooit op de plasticizers in zijn bloed, waardoor een verboden transfusie kan worden aangetoond?

„Plasticizers zitten ook in tandpasta. Via het mondslijmvlies stormen die met een flinke vaart de bloedbaan binnen. Alberto bezit onderzoeksrapporten die dit staven.”

U heeft het over Spaanse tandpasta?

„Het tandpastaprobleem is universeel, mijnheer.”

Iets anders. In een net verschenen boek gaat u gedetailleerd in op uw eigen fysieke veredeling. In de wilde, epo- gestuurde jaren negentig gaf u meer dan een ton uit aan farmaceutische ondersteuning.

„Alle investeringen zijn keurig verwerkt, in belastingtechnische zin. De inspecteur vond de kostenpost alleszins redelijk. Frank Schleck was de helft al kwijt voor een trainingschema van Fuentes, ha, ha.”

De Duitse schaatsster Claudia Pechstein beschrijft in haar boek hoe zij samen met haar man vanaf een viaduct voor de wielen van een vrachtwagen wilde springen, nadat ze naar eigen zeggen onschuldig geëlimineerd was uit de sport. Kunt u dat volgen?

„Van hard schaatsen heb ik geen verstand.”

Denkt u dat Alberto, al dan niet geëscorteerd door een geliefde, in staat is van een viaduct te springen als hij toch het onderspit delft in de procedure?

„Alberto dreigde anderhalve maand geleden te stoppen met koersen als hij veroordeeld zou worden. Zo’n dreigement komt in Spanje harder aan dan de sprong van een brug.”

U heeft vast een noodplan: Michael Rasmussen als vervanger van Contador?

„Het is afwachten wat de in Oostenrijk veroordeelde transfusiemakelaar Matschiner allemaal gaat onthullen in zijn in januari te verschijnen memoires.”

Wielrennen blijft een spannend jongensboek?

„Zo is het maar net.”

    • Peter Winnen