FC Twente ontsnapt na strafschoppen bij oude rivaal Zwolle

FC Zwolle 1 FC Twente 1, FC Twente w.n.s.

Ruststand 0-0. 82. Chadli 0-1, 87. Wildschut 1-1. Scheidsrechter: Janssen. Toeschouwers: 11.000

Vrijwel alle clichés die bij het nationale bekertoernooi horen, kwamen gisteravond in Zwolle weer boven. De koploper van de eerste divisie FC Zwolle begon tot het uiterste toe voorbereid aan het duel met favoriet FC Twente, koploper in de eredivisie. Voor de landskampioen was het in een reeks met uitwedstrijden tegen PSV en Werder Bremen op papier niet meer dan een verplicht nummer. De formatie van Michel Preud’homme moest echter voluit gaan om een plek in de achtste finales van de KNVB-beker veilig te stellen. FC Zwolle bleef na een verloren strafschoppenserie ontgoocheld achter.

Peter Wisgerhof, de aanvoerder van FC Twente, legde na afloop in de catacomben van het FC Zwolle Stadion nog eens de wetten van het bekervoetbal uit. „Voor FC Zwolle was dit de wedstrijd van het jaar. Daar keken ze al weken naar uit. Wij moeten zo’n duel gewoon winnen. Dat is al een verschil in beleving. Daar komen dan nog eens de omstandigheden bij. We misten acht tot tien spelers, die normaal in de basis staan. Dan kan je niet terugvallen op automatismen. Spelen op kunstgras werkt dan ook niet mee. Al met al heb je dan een moeilijke avond. Dat is wereldwijd zo. Real Madrid werd vorig jaar uitgeschakeld door de amateurs van Alcorcón. Voor ons telde alleen de winst. Wij blijven actief op drie fronten.”

Bij FC Twente overheerste na 120 minuten voetballen in de Zwolse kou bovenal de opluchting. Preud’homme kon geen beroep doen op geblesseerde vaste krachten als Theo Janssen, Luuk de Jong, Dwight Tiendalli en Roberto Rosales. Daarnaast hield de Belgische coach ook nog eens Nikolai Michailov, Wout Brama, Nacer Chadli en Bryan Ruiz op de bank. Een gelegenheidselftal met namen als Bernard Parker, Dario Vujicevic, Anouar Diba en Arnold Bruggink moest de strijd aanbinden met het ingespeelde FC Zwolle van Art Langeler. De thuisclub deed niets onder voor de koploper uit de eredivisie.

In het volgepakte stadion steeg FC Zwolle boven zichzelf uit. De voetballers die doorgaans redelijk anoniem optreden in de eerste divisie, stonden opeens vol in de schijnwerpers. Het sierde trainer Langeler dat hij zijn ploeg zijn eigen spel liet spelen. De gedurfde, aanvallende tactiek werkte zo goed dat Preud’homme na ruim een uur spelen alsnog Ruiz en Chadli binnen de lijnen bracht. De laatste leek in de 82ste minuut het bekerduel te beslissen, maar FC Zwolle kwam via invaller Yanic Wildschut drie minuten voor tijd weer gelijk.

FC Zwolle kreeg gisteren met twee verlengingen een half uur extra om zich aan het grote publiek te presenteren. Bekervoetbal is voor spelers uit lagere divisies uitermate geschikt om zich in de kijker te spelen. Zo viel de huidige Twente-aanvaller Chadli vorig jaar op toen hij met AGOVV tegen Ajax uitkwam. FC Zwolle-doelman Diederik Boer, die met negen vingers keept omdat hij als kind zijn pink verloor, groeide in de vorige bekerronde uit tot een held. Boer stopte anderhalve maand geleden niet alleen een strafschop in de beslissende reeks tegen Willem II, maar scoorde zelf even later de winnende.

Een heldenrol was gisteravond weggelegd voor Yanic Wildschut. De negentienjarige voetballer verruilde afgelopen zomer de jeugdopleiding van Ajax voor een profcontract bij FC Zwolle. Wildschut kreeg in de tweede helft van de verlenging een uitgelezen mogelijkheid om historie te schrijven. De talentvolle aanvaller slaagde er oog in oog met Sander Boschker niet in om zijn tweede treffer van de avond te maken. Nog geen kwartier later was de doelman van FC Twente zelf de gevierde man toen hij het duel besliste door een strafschop van Frank Olijve te pakken.

De selectie van FC Twente vierde de overwinning ingetogen. Bij FC Zwolle heerste gelatenheid. De gedachten gingen terug naar eerdere onderlinge bekerconfrontaties. PEC Zwolle verloor in 1977 de bekerfinale na verlenging met 3-1 van FC Twente. En negen jaar geleden verloor FC Zwolle in de kwartfinales thuis met 4-3 van de voetbalclub uit Enschede. Arne Slot, de spelmaker van FC Zwolle, was in 2001 ook van de partij. „We waren nu weer heel dichtbij”, stelde de routinier gisteravond. „We konden ons meten met de kampioen van Nederland en soms zelfs meer dan dat. Dat is een promotie voor de voetbalstad Zwolle. Maar uiteindelijk liep het zoals wel vaker in dit soort wedstrijden uit op een nederlaag. Vrijdag staat Fortuna Sittard weer op het programma. Dat duel is voor ons eigenlijk veel belangrijker.”

    • Koen Greven