EC volgt advies Europe Climate Foundation op: een biljoen euro voor Europees energienetwerk

Günther Oettinger tijdens zijn presentatie

Günther Oettinger tijdens zijn presentatieGünther Oettinger tijdens zijn presentatie

De Europese Commissie wil in de komende tien jaar een biljoen euro (dat is duizend miljard) investeren in een pan-Europees energienetwerk. Dat zei Eurocommissaris Günther Oettinger vandaag bij de presentatie van zijn toekomstvisie (die hier is te bekijken). De enorme investering is nodig om Europese energievoorziening duurzamer en efficiënter te maken. Europa wil het milieu sparen en minder afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. Het geld moet komen van overheden en het bedrijfsleven.

Dat betekent concreet dat de bevindingen van de invloedrijke European Climate Foundation overgenomen worden, zegt klimaatexpert Paul Luttikhuis van NRC. In hun rapport werd de noodzaak van een pan-Europees energienetwerk al benadrukt: Europa moet slimmer omgaan met energie en de dalen en pieken beter onderling verdelen.

De EC heeft vijf prioriteiten waar het in de komende anderhalf jaar mee bezig gaat:

  • Energie besparen, vooral op vervoer en gebouwen.
  • Eén pan-Europees energienetwerk. Geen van de 27 lidstaten blijft ‘geïsoleerd’, alle sluizen moeten open. Hier is dus die 1 biljoen euro voor nodig.
  • Samenwerken met Afrika. Europa en Afrika kunnen elkaar versterken (bijvoorbeeld met Desertec, een project voor zonnecentrales in Noord-Afrika).
  • Voorlopen in technologie en innovatie, bijvoorbeeld met nieuwe oplossingen om energie op te slaan. Zelfs particulieren moeten energie kunnen opwekken, gebruiken en zelfs weer doorsluizen wanneer ze het zelf niet nodig hebben.
  • Energieleveranciers moeten nauwer samenwerken. Er moeten nieuwe methodes komen voor prijsvergelijking, gemakkelijker switchen van aanbieder en duidelijke facturatie.

Luttikhuis schreef in april van dit jaar een stuk voor nrc.next over de European Climate Foundation, waarin hij al vooruitblikte naar een pan-Europees energienetwerk dat pieken en dalen van energievoorziening beter in balans brengt. “Al was het maar omdat Europeanen heel verschillende leefgewoonten hebben. Als de Zweden aan hun bed beginnen te denken, zetten de Spanjaarden nog een pannetje op het fornuis.”

Is daar nu zo veel geld voor nodig? Ja. Luttikhuis haalt een voorbeeld aan: “tussen Frankrijk en Spanje liggen nu electriciteitskabels van 1 gigawatt. Frankrijk heeft als land van kernenergie geen Spaanse zonnestroom nodig, maar wil Europa optimaal profiteren, dan moet die 1 gigawatt worden opgeschroefd naar 47 gigawatt. Dat vergt een enorme investering en dwingt stroomleveranciers tot nauwer samenwerken om elkaars tekorten en overschotten op te vangen.”

Wachten met een volledig ‘schone’ electriciteitsvoorziening in heel Europa is echter geen optie: wat nu 30 miljard per jaar kost, kost over tien jaar al 80 miljard. De noodzaak nu actie te ondernemen is dus doorgedrongen tot Brussel.

    • Peter Zantingh