Eurocommissaris: Ierland kan wel tegen een stootje

Het was een poging een hart onder de riem te steken, maar het is de vraag of eurocommissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken) gisteren wel geloofwaardig was. „Het Ierse volk is slim en weerbaar. Jullie hebben eerder bewezen tegenslag te kunnen verstouwen”, zei Rehn. Volgens de eurocommissaris gaat het bezuinigingsplan, dat de Ierse minister van Financiën Lenihan later de maand bekend maakt, „het volk en de financiële markten overtuigen dat de schuldenproblematiek onder controle gebracht kan worden”.

Rehn verwacht niet dat Ierland een beroep doet op het Europese noodfonds. Toch heeft Ierland het zwaar. Het land kampt niet alleen met een hoge staatsschuld en een groot begrotingstekort, Ierland torst ook een falende banksector. Ierse banken hebben al ruim 32 miljard euro aan steun ontvangen om de slechte vastgoedleningen te dekken. Drie banken( Anglo Irish, Irish Nationwide en Educational Building Society) zijn genationaliseerd.

De Ierse banken profiteerden gretig van de snelle groei in de jaren negentig. De banken gaven graag leningen voor de bouw van huizen en kantoren. En ze verstrekten graag hypotheken voor die huizen. Nu de economie geklapt is, zijn de leningen vrijwel waardeloos geworden.

Naast Anglo Irish en Irish Nationwide zit ook Allied Irish Banks in de problemen. Allied moet van toezichthouders 10,4 miljard euro kapitaal ophalen om de buffers te verstevigen. Allied probeert nu winstgevende onderdelen, zoals het aandeel in de Amerikaanse M&T Bank, te verkopen, vooralsnog zonder succes. Allied heeft de filialen van First Trust Bank in Noord-Ierland weer van de markt gehaald omdat de geboden prijzen te laag waren.

Als Allied er niet in slaagt kapitaalbuffers te versterken, heeft de staat toegezegd de bank via pensioenfondsen te nationaliseren. De steun aan de sector kan naar schatting oplopen tot boven de 50 miljard euro

Het is de vraag of Ierland steun van die omvang kan opvangen door simpelweg extra te bezuinigen. Door gebrek aan vertrouwen wordt het steeds duurder voor het land om te lenen op de kapitaalmarkten. Eurocommissaris Rehn verwacht het niet, maar een Iers beroep op het Europese noodfonds lijkt niet uitgesloten.