Elson geeft sterren van Heat nakijken

Utah Jazz center Francisco Elson celebrates after the Jazz defeated the Miami Heat, 116-114 in overtime during an NBA basketball game Tuesday, Nov. 9, 2010 in Miami. (AP Photo/Wilfredo Lee) AP

De Nederlandse basketballer Francisco Elson heeft vannacht een cruciale rol gespeeld bij de overwinning van zijn club Utah Jazz op het sterrenteam van Miami Heat. Hij speelde maar zes minuten mee, maar benutte in de verlenging, bij de stand 114-114, wel twee vrije worpen. De uit Rotterdam afkomstige basketballer bepaalde daarmee in Miami de eindstand op 116-114.

Uitblinker in het duel met de ploeg uit Florida, met de sterspelers LeBron James en Dwyane Wade, was een teamgenoot van Elson, de Amerikaan Paul Millsap. Die maakte 46 punten. Hij forceerde de extra speeltijd door in de slotseconde van de reguliere speeltijd nog in de rebound te scoren, waardoor de stand op 104-104 kwam. Utah Jazz had in het duel een achterstand van 22 punten goedgemaakt. Bij Heat speelde vooral Wade sterk; hij was goed voor 39 punten. James produceerde een zogeheten ‘triple double’: 20 punten, 14 assists en 11 rebounds.

Elson is in mormonenstad Salt Lake City bezig aan zijn eerste seizoen. De 2.13 meter lange center-forward speelde vorig seizoen bij de Milwaukee Bucks, waar hij slechts elf keer in actie kwam. In de zeven jaar dat hij in de NBA speelt, kwam Elson uit voor de Denver Nuggets, San Antonio Spurs, Seattle Supersonics en Philadelphia 76’ers. Met de Spurs werd hij in 2007 als eerste en tot nu toe enige Nederlander kampioen in de NBA.

De 34-jarige Elson speelt ook voor de Nederlandse basketbalploeg, maar tot nu toe met weinig internationaal succes.

In de NBA behaalde regerend kampioen Los Angeles Lakers al voor de achtste keer op rij een overwinning. Onder aanvoering van Kobe Bryant, die 33 punten maakte, versloeg de ploeg met 99-94 Minnesota Timberwolves. New Orleans Hornets behaalden vannacht zijn zevende overwinning op rij door LA Clippers met 101-82 te verslaan; een clubrecord. Zes spelers van de Hornets scoorden dubbele cijfers, van wie Willie Green met 19 punten de meeste.