Economie kort

Verwarring over ontslagen bij de Belastingdienst

APELDOORN. Onduidelijkheid voor het personeel van de Belastingdienst. De vakbond Abvakabo FNV en de Belastingdienst geven verschillende lezingen van een eerste gesprek gisteren over de bezuinigingen van 400 miljoen euro en mogelijk gedwongen ontslagen bij de Belastingdienst. Volgens Harry van de Veerdonk van Abvakabo FNV zijn gedwongen ontslagen vooralsnog niet aan de orde. Dat was zijn conclusie na een gesprek met topambtenaar Peter Veld van de Belastingdienst. Maar diens woordvoerder stelt dat weliswaar alles op alles wordt gezet om gedwongen ontslagen te voorkomen, maar dat er zeker geen garanties zijn gegeven. Het nieuwe kabinet wil de komende vier jaar 400 miljoen euro bezuinigen De vakbonden denken momenteel mee over een plan van aanpak dat de Belastingdienst voor het einde van het jaar af moet hebben. (ANP)

Donner wil lonen twee jaar bevriezen

Door een onzer redacteuren

Rotterdam. Minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) wil twee jaar lang geen loonsverhoging voor rijksambtenaren. Vakbond AbvaKabo wijst dit af. Gisteren zijn de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de 120.000 rijksambtenaren begonnen. De verhoudingen staan op scherp. Twee jaar lang krijgen de ambtenaren er geen cent bij, als het aan de minister ligt. Want, schrijft hij, er moet nu eenmaal aanzienlijk bezuinigd worden om de overheidsuitgaven weer „op een houdbaar niveau te krijgen”. Een loonsverhoging past daar niet bij. Bovendien is „de loonontwikkeling bij het Rijk 2 procent hoger dan die in de marktsector”. Ook wijst Donner op de geplande eindejaarsuitkering voor ambtenaren: die is 2,9 procent hoger dan voorbije jaren. Voor AbvaKabo FNV komt de ‘dubbele nul’ als een onaangename verrassing.