Duur gedoe

Eens in de zoveel tijd ga ik met mijn gezin twee dagen naar een hotel met een binnenzwembad, in een van de natuurgebieden van Nederland. De combinatie van wandelingen, verkwikkende chloorbaden, grote hoeveelheden friet plus eindeloos toepen in de hotelbar, pakt over het algemeen verrassend goed uit.

Helaas hadden we afgelopen weekend pech. Het was gezellig hoor, daar niet van. Het zwembad was redelijk schoon, het ontbijt voorzag in meerdere soorten hagelslag en het bos was fotogeniek, maar het eten in het hotelrestaurant viel in de categorie ‘duur gedoe’.

Ik voelde nattigheid toen ik de kaart bekeek en eigenlijk niets zag staan waar ik nieuwsgierig naar was. Ik bestelde uiteindelijk de krabcocktail met een fijne huzarensalade en een mousse van appel. En daar kreeg ik spijt van. Onderin een cocktailglas lag een waterig drabje van fruit- en aardappelblokjes. Na lang zoeken vond ik de krab, die aan het zicht werd onttrokken door een klodder vettig spul. De geur van deze mousse deed sterk denken aan die groene-appelshampoo, die in mijn puberteit vreselijk populair was.

Mijn hoofdgerecht was al even onsuccesvol: Sukade met vergeten groente. Wat zou er op mijn bord liggen, vroeg ik mij handenwrijvend af. Kardoen? Haverkool? Maar naast het vlees lagen alleen een paar waterige stukken prei. Prei! Alsof ik die prachtige, geurige, zoete prei óóit zou vergeten. Of zou de kok met die ‘vergeten groente’ wellicht de gefrituurde spuit-aardappelen hebben bedoeld?

Hoe dan ook; toen ik thuiskwam had ik weer veel zin om zelf te koken. En om prei klaar te maken. Want eerlijk is eerlijk, ik zie de prei te vaak over het hoofd. Terwijl hij zo ontzettend lekker is. Je kunt er natuurlijk allerlei exotische schotels mee bereiden, maar na twee dagen slecht klaargemaakte gekkigheid had ik vooral zin in iets eenvoudigs en gewoons. Dus maakte ik prei met room.

4-5 preien

ui

boter

olijfolie

tijm

100-125 ml slagroom

nootmuskaat

Snijd de prei in ringen en was deze zorgvuldig. Zorg dat alles goed is uitgelekt voor het de pan in gaat, draai de ringen eventueel een paar keer rond in een slacentrifuge. Verhit een mengsel van boter en olijfolie in een grote koeken- of hapjespan. Smoor daarin een uitje en voeg dan de preiringen toe. Fruit deze een minuut of tien, doe er dan een klein beetje verse tijm bij en vervolgens de room, zout en peper. Rasp er flink wat nootmuskaat over. Laat de room even zachtjes doorpruttelen en dien op als de prei zacht is, maar nog wel beet heeft. Avonturiers kunnen eventueel een lepeltje mosterd toevoegen of een handje Parmezaanse kaas over de prei strooien, maar werkelijk nodig is dat allemaal niet. Lekker met gedoeloze, gekookte aardappels en ongecompliceerde karbonaadjes.

Roos Ouwehand

Maandag: Klary Koopmans, dinsdag: Menno Steketee, woensdag: Roos Ouwehand, donderdag: Stéphanie Versteeg, vrijdag: Joël Broekaert of Elsje Jorritsma.

    • Roos Ouwehand