Duitse minister: vrouwen komen niet hogerop omdat ze pretstudies volgen

Vrouwen hebben het aan zichzelf te danken dat ze minder verdienen dan mannen, want ze kiezen voor pretstudies als literatuurwetenschappen en sociologie. Ondertussen worden jongens in het onderwijs gedwongen met pony’s te spelen in plaats van auto’s. Die feministen moeten maar eens een toontje lager zinnen. Dat is, kort samengevat, de opinie van de Duitse

Kristina Schröder. Foto: Bundesregierung.deKristina Schröder. Foto: Bundesregierung.de

Vrouwen hebben het aan zichzelf te danken dat ze minder verdienen dan mannen, want ze kiezen voor pretstudies als literatuurwetenschappen en sociologie. Ondertussen worden jongens in het onderwijs gedwongen met pony’s te spelen in plaats van auto’s. Die feministen moeten maar eens een toontje lager zinnen.

Dat is, kort samengevat, de opinie van de Duitse minister Kristina Schröder. Met 33 jaar is ze de jongste in het kabinet. In een vraaggesprek met Der Spiegel liet ze zich gisteren bijna kennen als anti-feminist, terwijl de christendemocrate juist was aangesteld om op te komen voor vrouwenemancipatie. Ze is nota bene minister van Gezinnen, Gepensioneerden en Vrouwen.

Het was dus vanzelfsprekender geweest als ze had gepleit voor vrouwenquota in topfuncties. Maar één van haar eerste acties als bewindsvrouw was het opzetten van een beleidsafdeling voor jongens, want die doen het minder goed dan meisjes op school. Ze pleit daarom voor mannenquota in de staf van crèches en basisscholen. Worden er wel voetbalverhalen voorgelezen, vroeg ze zich af. “Of is het alleen maar vlinders en pony’s?” Het onderwijs moet meer rekening houden met de behoeften van jongens, vindt Schröder.

Nu ligt Kristina Schröder overhoop met de vrouwenbeweging. Het interview is volgens The Guardian geëscaleerd in een nationaal debat. Alice Schwarzer (67), de Dresselhuys van Duitsland, zegt tegen de Engelse correspondent dat ze na lezing niet wist of ze nou moest “lachen of huilen”. Schröder herkauwt volgens haar “borrelpraat uit de jaren zeventig”. De zorgen om achtergestelde jongens deelt ze helemaal niet. Zulke politiek is volgens Schwarzer onnodig zolang 181 van de 185 bazen van beursgenoteerde bedrijven man zijn. Schröder reageerde gisteren direct op Schwarzer. Ze is boos vanwege de “persoonlijke aanval”.