Donner: tweede nationaliteit verplicht registreren

Gemeenten moeten de tweede nationaliteit van een kind blijven registreren, zegt minister Donner (Binnenlandse Zaken, CDA) in reactie op burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht. Die zei gisteren dat ouders de keuze moeten krijgen om hun kind alleen met de Nederlandse nationaliteit te laten registreren. Wolfsen zei dat naar aanleiding van twee Utrechtse ouders met meerdere nationaliteiten, die hun kind alleen als Nederlands in de administratie wilden hebben. Onder de huidige Wet gemeentelijke basisadministratie (GBA) wordt een kind geregistreerd met alle nationaliteiten van de ouders. De minister stelt dat, ook als bijvoorbeeld de Marokkaanse nationaliteit niet wordt vastgelegd, het kind die wel blijft houden. „Marokko heeft dat nu eenmaal zo geregeld.” De Tweede Kamer nam geen genoegen met het verhaal van de minister. GroenLinks en de VVD spraken over een „juridische mist” die Donner aan het verspreiden was. (NRC)