Deze Vrienden zijn heel serieus

Ondernemers investeerden twee weken geleden 17 miljoen euro in Feyenoord.

En intussen is alweer meer toegezegd, zegt president-commissaris Van Well.

Heden en verleden van Feyenoord zijn tastbaar op deze maandagmiddag bij de Kuip. De net 18-jarige spits Luc Castaignos stapt na zijn hersteltraining in een lesauto. Op het dak van het Maasgebouw voor het stadion hangen de rood-witte vlaggen halfstok tot het eerstvolgende competitieduel. De voetbaltrots van Rotterdam-Zuid rouwt om het overlijden van haar clubicoon, ‘ome’ Fred Blankemeijer (84).

In een van de businessruimtes in de Kuip spreekt president-commissaris Dick van Well over de toekomst van de gevallen topclub, die een stukje zonniger is sinds Rotterdamse ondernemers twee weken geleden 17 miljoen euro investeerden. „We hebben intussen alweer 1,5 miljoen euro meer toegezegd gekregen”, zegt Van Well. „Ik ben tevreden als we binnen een jaar voor 30 miljoen euro aan investeerders hebben.”

De tien vermogende ‘Vrienden van Feyenoord’ onder leiding van ondernemer Pim Blokland brachten de schuld van de club terug naar 26 miljoen euro. Het schema tot de bekendmaking van de financiële injectie stond al twee maanden vast, maar de drukbezochte bijeenkomst in de Fred Blankemeijer Zaal had niet op een treffender moment plaats kunnen vinden. Vier dagen eerder werd de veredelde jeugdploeg van Feyenoord, nu veertiende in de eredivisie, door PSV met 10-0 vernederd. Supporters kwamen in opstand, trainer Mario Been stelde zijn functioneren ter discussie en een nieuwe bestuurscrisis leek in de maak.

Hoe voelde u zich na de 10-0?

„Toen de score in het begin van de tweede helft snel opliep, was voor mij het boek dicht. Toen wist ik dat we een zware nederlaag zouden lijden. Op hetzelfde moment waren wij bezig de onderhandelingen met de investeerders af te ronden, zodat Feyenoord 17 miljoen euro zou kunnen bijschrijven. Dat was belangrijker dan die nederlaag. Mijn emotionele kant komt eerder boven bij succes dan bij tegenslag. De club schiet er ook niks mee op als ik in zak en as zit.”

Is deze kapitaalinjectie de oplossing?

„Dit is een begin van een oplossing. Hier is goed over nagedacht. Dat begon begin dit jaar tijdens het trainingskamp in Turkije. Mensen gooien geen 17 miljoen in een bodemloze put en ik ga voor dat bedrag de club niet verkopen. Ze participeren in de vorm van aandelen. In ruil daarvoor krijgen ze twee plekken in de raad van commissarissen. De komende tijd bekijken we wie die plekken zullen invullen.”

Hoeveel mislukte pogingen zijn daaraan voorafgegaan?

„Als Feyenoord krijgt wat de club in al die jaren is beloofd, moet Real Madrid gaan oppassen. Zo hebben we hier ooit een Rus gehad, die beweerde namens Gazprom zaken te willen doen. Toen we navraag deden bij het bewuste bedrijf bleek men hem niet te kennen. Later heeft deze meneer AZ gebeld, waarna wij de collega’s in Alkmaar hebben ingelicht.”

Vanwaar de geheimzinnigheid over de identiteit van de investeerders?

„Het was een eis van de meesten: als mijn naam één keer in de krant komt, doe ik niet mee. Wij weten wie het zijn en de KNVB kent de samenwerkingswijze van de club met de Vrienden van Feyenoord. Of veiligheid een rol speelt, weet ik niet. Zoals ik ook niet weet of de recente inbraak bij Pim Blokland te maken heeft met zijn rol als financier. Feit is dat voetbal aandacht genereert, en de emotionele component is groot. Daarom geef ik zelf ook weinig interviews, ik help Feyenoord niet door elke week op de voorpagina te staan. Zeker nu is deze club gebaat bij rust. Maar neem van mij aan dat alle investeerders een groot Feyenoord-hart hebben.”

Maar liefde maakt soms blind.

„Ook op dat vlak heeft Feyenoord zijn lessen geleerd. We hebben pijnlijke maatregelen genomen. Onze begroting is met 25 procent teruggebracht. Dat heeft iedereen gevoeld. Kijkend naar het verleden zeg ik: als wij geweten hadden hoe zwaar we moesten afrekenen met de fiscus [een schikking van ruim 7 miljoen euro, inclusief rente] waren destijds op de open dag nooit vier duurbetaalde krachten uit de helikopter gestapt.”

Moet u dit seizoen nog bezuinigen?

„Ja, en daartoe zullen de commerciële afdelingen van het stadion en de club nauwer met elkaar gaan samenwerken. Die synergie moet de kosten verder drukken. Die gesprekken lopen momenteel en blijken vruchtbaar.”

Wat vond u van de opmerking van oud-voorzitter Jorien van den Herik dat Feyenoord in de huidige situatie beter failliet kan gaan?

„Onze directeur Eric Gudde heeft dat goed verwoord: niet chic, en dat gaan we niet doen. Dat zou immers betekenen dat we tegen onze geldschieters zouden zeggen: bedankt en de groeten. In het bedrijfsleven is een doorstart niet ongebruikelijk. Maar Feyenoord heeft al zijn schuldeisers betaald. Bovendien, als we daar voor zouden kiezen, lopen alle contractspelers zomaar transfervrij weg. Dan doe je dus aan kapitaalvernietiging.”

En als hier morgen ineens een rijke oliesjeik binnenstapt?

„Dan geef ik hem het nummer van Pim Blokland, zodat hij ook lid van de Vrienden van Feyenoord kan worden. Wij willen baas in eigen huis blijven. Wie zich afhankelijk maakt van één entiteit, moet ook een scenario hebben om daarmee te kunnen breken. Daar wringt de schoen. We gaan de toekomst van Feyenoord niet versjacheren. Ik ben van nature een optimist, maar mijn optimisme is in dit geval wel gestoeld op realisme. Mijn stelregel is: wie de 80 meter horden loopt, moet de horden achter elkaar opstellen, niet op elkaar stapelen, want dan kom je er nooit overheen.”

    • Michiel Dekker
    • Mark Hoogstad