Cholera bereikt hoofdstad van Haïti

De cholera-epidemie in Haïti heeft Port-au-Prince bereikt. De ziekte is gisteren bij een driejarig jongetje in de hoofdstad vastgesteld. De vrees is dat de cholera in de dichtbevolkte tentenkampen, opgezet na de aardbeving van januari, veel slachtoffers zal maken.

Eerder waren al 73 mensen met cholera in Port-au-Prince gelokaliseerd, maar die waren bijna allemaal afkomstig van buiten de hoofdstad. Het driejarige jongetje uit de arme voorstad Cité Soleil is Port-au-Prince niet uit geweest.

Cholera kan leiden tot ernstige diarree, overgeven en (fatale) uitdroging. Sinds de uitbraak in de noordelijke regio Artibonite van eind oktober zijn zeker 580 doden gevallen en meer dan 9.500 gevallen van besmetting bekend geworden. De cholerabacterie, die zich vooral verspreidt via water, moet via rivierdorpen in de agrarische regio de hoofdstad hebben bereikt, zo meldt de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO). Overstromingen door de orkaan Tomas, die vorige week zeker twintig levens eiste in Haïti, zou de verspreiding kunnen versnellen.

De Haïtiaanse minister van Volksgezondheid, Gabriel Timothée, sprak gisteren in een op de televisie uitgezonden toespraak van een bedreiging voor de hele natie. In Haïti wonen ongeveer 10 miljoen mensen, van wie er naar schatting 2,5 tot 3 miljoen in Port-au-Prince leven.

Medische teams zijn bezig met het opzetten van provisorische behandelcentra in de hoofdstad om de cholera-uitbraak tegen te gaan. De bewoners in de tentenkampen, waar de hygiëne slecht is, wordt geadviseerd de handen te wassen en water te koken voor gebruik. Ook als de recente epidemie wordt gestuit, zal cholera nog jarenlang een veel voorkomende ziekte in Haïti blijven, zo verwacht de PAHO.

Haïti werd in januari getroffen door een zeer zware aardbeving waarbij volgens de regering ongeveer 230.000 doden vielen. (AP, AFP)