Chillen over niets

Likeminds, door Anderen. Vanaf 16 jaar. Gezien 2/11 in het Rozentheater Amsterdam. Tournee t/m 20 jan. Inl: www.likeminds.nl ****

Hoe weet je wie je bent als er geen anderen zijn? In Anderen, van Likeminds in een regie van Oscar van Woensel, chillen drie jonge mensen in een woonkamer op de bank. Regelmatig pakken ze een glas van de champagnepiramide. Ondertussen praten ze over wederzijdse vrienden, die eigenlijk vage bekenden blijken omdat geen van hen ze echt kent, of zelfs maar weet over wie het gaat.

De vrouw lakt haar nagels, een van de mannen zingt een lied. Ze dansen wat, ze boeren wat. Een echte dialoog is er niet, ze pingpongen met zinnetjes. ‘Hé, hoe is het eigenlijk met Rachel?’ ‘Welke Rachel? Ik ken geen Rachel.’ Een van de mannen windt zich op over de iPad en de zesduizend Facebook-vrienden van een ander.

Nergens gaat het ook maar een centimeter de diepte in. En dat is nu eens geen zwakte, maar juist sterk aan de voorstelling, want: de drie zijn helemaal niet in elkaar geïnteresseerd. Ze zijn zelfs niet in zichzelf geïnteresseerd, alleen maar in andere anderen. Maar dat ook weer tot op zekere hoogte.

De drie jonge mensen ontlenen hun eigenwaarde aan anderen en aan wat die aan spannends meemaken. Ze imiteren en begeren anderen, ze maken zich boos om hen. Hun eigen levens zijn leeg en morgen brengen ze daar verandering in, echt waar.

Het is een mooi, actueel thema dat zich ook uit in de losse-flodderscènes. Glen Faria, Chiron Holwijn en Khadija Massaoudi, die ook de humoristische teksten schreven, spelen fantastisch langs elkaar heen.

Massaoudi spreekt de fijne slotzin ‘Ik ben alleen’ met spijt, maar ook met berusting uit. Ze baalt ervan, maar net niet genoeg om er iets aan te doen. Daar is ze dan weer net iets te gemakzuchtig voor.

    • Elisabeth Heijkoop