Cameron wil China zien democratiseren

Cameron in China

Cameron in ChinaCameron in China

Terwijl Obama in Indonesië sprak over de band tussen de VS en moslimlanden, begon de Britse premier Cameron in China over politieke hervorming. Volgens hem moet China “de democratie omarmen, persvrijheid respecteren en de mensenrechten naleven”.

Hoewel het verregaande suggesties waren, betekenden zijn woorden niet dat Groot-Brittannië “moreel superieur” over China is, relativeerde Cameron. “Dit is een speech, geen college.” Hij gaf toe dat Groot-Brittanië en China andere perspectieven hebben, maar: “de toename van economische vrijheid in China de afgelopen jaren is heel gunstig geweest voor China en de rest van de wereld. Ik hoop dat dit tot een grotere politieke openheid zal leiden.”

Het is niet waarschijnlijk dat China de beelden uitzendt, waardoor weinigen buiten de universiteit zijn woorden te horen zullen krijgen.

Naar verluidt zei Cameron niets over specifieke gevallen van politieke onderdrukking, zoals de gevangenisstraf voor Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo.

    • Peter Zantingh