'BP nam niet bewust risico bij de boringen'

De Britse oliemaatschappij BP heeft in de aanloop naar de olieramp in de Golf van Mexico niet bewust risico’s genomen bij het boren. Dat is de voorlopige conclusie van de commissie die de ramp onderzoekt.

Deze voorlopige conclusie van de door president Obama ingestelde commissie staat haaks op eerdere bevinden van een andere commissie, de energiecommissie van het Huis van Afgevaardigden. Deze stelde juist dat BP wel bewust risico’s had genomen die ten koste gingen van de veiligheid. BP lag een maand achter op het boorschema en wilde kosten besparen. Uiteindelijk leidde een explosie op boorplatform Deepwater Horizon op 20 april tot de dood van elf mensen, gevolgd door een van de grootste olierampen ooit. BP heeft 20 miljard dollar gereserveerd voor alle juridische claims.

„We hebben geen geval gezien van een persoon of een groep mensen die veiligheid hebben ingeruild voor kosten”, zei topadvocaat Fred Bartlit tegenover de nationale commissie die onderzoek doet naar de ramp. De onafhankelijke commissie, die in mei werd ingesteld door president Obama, vroeg Bartlit om advies. Bartlit was eerder nauw betrokken bij het onderzoek naar de oorzaken van het ongeluk met platform Piper Alpha in de Noordzee, in 1989.

Volgens Tony Hayward, de voormalige topman van BP, heeft het concern gedurende de ramp tijdelijk in financiële nood verkeerd. De banken wilden geen leningen verstrekken, terwijl de directe kosten als gevolg van de ramp in de miljarden liepen.

Volgens Hayward was BP niet voorbereid op de ramp, en op de mediastorm die volgde. Ook zegt hij er geen spijt van te hebben dat hij tijdens de ramp ging zeilen met zijn zoon. „Ik had hem drie maanden niet gezien.”