'Alcoholslot verslaafden leidt tot meer verkeersdoden'

Alcoholslot voor probleemdrinkers een goed idee? Psychiaters vinden van niet. Alcoholisten mogen straks – mits nuchter – hun auto besturen. Dat is gevaarlijk, want ze hebben last van „trillingen”, zijn vaak „verward” en kunnen zich „slecht concentreren”, stelt Jan Willem Peterse, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie. „Deze maatregel schaadt de verkeersveiligheid.”

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur, VVD) wil het alcoholslot mei volgend jaar invoeren. Automobilisten die met meer dan acht tot tien glazen alcohol zijn gesnapt, komen in aanmerking voor het apparaatje dat starten na meer dan één glas alcohol onmogelijk maakt. De maatregel leidt tot minimaal acht tot tien verkeersdoden minder.

Ook verslaafden vallen straks onder de maatregel. Nu nog onderzoeken psychiaters automobilisten die met een promillage van 1,8 of meer zijn aangetroffen. Peterse: „Dat zijn er zesduizend per jaar. Van hen is 55 procent verslaafd.” Zij mogen weer rijden als ze genezen zijn verklaard. Straks komen psychiaters er alleen aan te pas bij rijders met een promillage van 2,1. Peterse: „Door het huidige systeem vallen jaarlijks ongeveer twintig verkeersdoden minder. Daar wegen die acht tot tien doden dus niet tegenop.”

Minister Schultz geeft de psychiaters op gezag van nieuw onderzoek ongelijk. „Er zijn geen aanwijzingen dat nuchtere alcoholverslaafde bestuurders een groter risico voor de verkeersveiligheid vormen dan bestuurders met ziekteverschijnselen of problemen die algemeen voorkomen”, schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Na één glas niet rijden: pagina 3

    • Arjen Schreuder