Advocaat Nobelwinnaar wil proces tegen China

De advocaat van de Chinese Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo wil een rechtszaak aanspannen tegen de Chinese regering. Die heeft verhinderd dat de advocaat, Mo Shaoping, het land kon verlaten. Dat zei hij gisteren tegen de BBC.

Mo zei dat de Chinese immigratiedienst heeft verkomen dat hij een conferentie in Londen bijwoonde. Volgens hem is die beslissing onwettig. De officiële reden was dat hij de „staatsveiligheid in gevaar zou brengen”. Maar volgens de advocaat dachten de autoriteiten dat hij van plan was uit naam van Liu de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst te nemen, al zeiden ze dat niet expliciet.

Volgens de advocaat mogen meer mensen het land niet uit van de autoriteiten, klaarblijkelijk uit angst dat een van hen de Nobelprijs in ontvangst zal nemen tijdens de ceremonie in Noorwegen op 10 december.

De Chinese regering heeft woedend gereageerd op de toekenning van de Nobelprijs aan Liu, voor zijn lange en geweldloze strijd voor mensenrechten in China. De Chinese hoogleraar literatuur Liu werd in december 2009 veroordeeld tot een gevangenisstraf van elf jaar, omdat hij mede-auteur is van Charta 08. In die petitie wordt gepleit voor politieke hervormingen in China.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de toekenning „een obsceniteit tegen de vredesprijs”. Het land heeft van een aantal Europese landen, waaronder Nederland, een boycot geëist van de ceremoniële uitreiking van de prijs. „Ieder land dat toch bij de uitreiking aanwezig is zal daar de gevolgen van ondervinden”, zei de Chinese onderminister van Buitenlandse Zaken.

Binnen China wordt de prijs uitgelegd als een vorm van westerse inmenging in Chinese binnenlandse zaken. In de week nadat bekend werd dat Liu Xiaobo de Nobelprijs voor de Vrede zou krijgen, zijn tientallen mensen die openlijk instemmen met zijn strijd voor de democratisering van China opgepakt, aangevallen of geïntimideerd. (BBC)