6 redenen om uit te gaan

Blood Red Shoes performing at Festival Paredes de Coura, Portugal, 31 July 2009. Lebrecht/Hollandse Hoogte

1 filmfestival

Noordelijk Filmfestival

Leeuwarden: Filmhuis Leeuwarden en de Harmonie. Van 10 t/m 14 nov. www.noordelijkfilmfestival.nl

Het Noordelijk Film Festival besteedt voortaan extra veel aandacht aan ‘northern cinema’: speelfilms en documentaires uit Scandinavië, de Baltische Staten en de Benelux. Verder o.a. filmklassiekers, speciale voorpremières, de Interregio Competitie, het Noordelijk Amateur Film Festival, de Nieuwe Noordelijke Oogst, filmdiners en mediakunst. Het festival opent met Le Quattro Volte van Michelangelo Frammartino, voorafgegaan door de korte film Incident by a Bank van Ruben Östlund.

2 muziek

Blood Red Shoes

Utrecht: Tivoli. Tijd: 20.15u. Entree: 15 euro. www.tivoli.nl

Blood Red Shoes zijn maar met zijn tweeën, maar maken lawaai voor vier. Het Engelse noise-duo bestaat uit een vrouw op gitaar en een man op drums en maakt rudimentaire punkrock, beïnvloed door bands als Babes in Toyland, Sonic Youth en de Pixies. Dit jaar verscheen hun tweede cd Fire Like This, waarop ze wat meer de grungerichting opgaan.

3 herdenkingsconcert

Nneka

Den Haag: Paard van Troje. Tijd: 20.30u. Entree: 8 euro excl. servicekosten. www.paard.nl

De Nigeriaanse soulzangeres Nneka geeft een concert om de Nigeriaanse milieu-activist Ken Saro-Wiwa te herdenken, die in 1995 werd geëxecuteerd. Nneka is afkomstig uit de olierijke Nigerdelta, het gebied waar Ken Saro-Wiwa opkwam voor de rechten van zijn volk, de Ogoni.

4 lezing

Herfstgast: prof. dr. Jos de Mul

Rotterdam: De Unie. Tijd: 19.30u. Gratis. Res: reserveren@deunie.nu

De eerste SG jaargetijdengast van dit seizoen is prof. dr. Jos de Mul, hoogleraar Mens en Cultuur aan de Faculteit der Wijsbegeerte. De Mul is onder meer geïnteresseerd in de invloed die informatie- en communicatietechnologie heeft op ons leven. Veranderen mensen en hun culturen nu ze twitteren en niet meer van papier maar vanaf een ereader lezen?

5 expositie

Hell Awaits

Amsterdam: Melkweg Mediaroom. T/m 5 dec, wo-zo 14.00-18.00u. Toegang: gratis. www.melkweg.nl

‘Hell Awaits’ verwijst naar het gelijknamige album van de thrashmetalband Slayer en vormt een eerbetoon aan het zwartgallige wereldbeeld dat sinds jaar en dag de toon zet bij metalbands. De expositie toont werken die raakvlakken hebben met typische metalthema’s als hel en verdoemenis, oorlog, agressie en het verwerpen van religie. Als bezoeker loop je door een doolhof van licht, video, audio, doodshoofden, wolven, staken, prikkeldraad en loopgraven.

6 comedy

Hecklers Comedy Festival

Utrecht: diverse locaties. T/m 14 nov. www.hecklers.nl

Een meerdaags festival met stand-up comedians in de kroeg. Vanavond kun je van Roel C. Verburg de basisbeginselen van het stand-up comedy vak leren, morgen is er een comedyquiz en vrijdag en zaterdag zijn er onemanshows van Jasper Valstar, Neville Raven en William Sutton. Zondag (16.00-22.15u) geven zo’n 35 comedians korte snelle shows in meerdere kroegen in de binnenstad.