Wilders laakt Leers om visumplicht: ‘uitermate zwak’

Gerd Leers (Foto Fred Steenman)

Gerd Leers (Foto Fred Steenman)Gerd Leers (Foto Fred Steenman)

Gerd Leers had gisteren tegen moeten stemmen toen de afschaffing van de visumplicht voor Bosniërs en Albanezen ter sprake kwam, vindt Geert Wilders. Het optreden van de minister van Immigratie en Asiel was volgens hem ‘uitermate zwak’ en hij slaat ‘warrige teksten’ uit. ‘Nederland zit niet te wachten op open grenzen’, zei Wilders. ‘Leers moet voortaan beter zijn best doen.’

Leers weet dat hij met zijn portefeuille een zware taak heeft en vaker thuis zal komen met slecht bericht, zegt NRC-expert Barbara Rijlaarsdam. Wilders zal hem met argusogen volgen en móet zo reageren om zijn eigen standpunten te verdedigen.

Het is inderdaad niet de eerste keer dat Leers klem komt te zitten tussen Europa en zijn kabinet; vorige week werd hij al teruggefloten om de gedwongen uitzetting van Irakese asielzoekers.

Gisteren besloten de EU-ministers dat inwoners van die twee landen geen visum meer nodig hebben voor de EU. Nederland was, samen met Frankrijk, een van de landen die sceptisch was. Leers kreeg voor elkaar dat de beslissing opgeschort kan worden als Bosniërs en Albanezen nu massaal naar het westen komen.

Hij zei vorige week al tegen de Tweede Kamer dat verzet tegen de afschaffing van de visumplicht geen zin heeft, omdat de meeste landen voor zijn. VVD en CDA drongen er op aan dat hij zich tot het uiterste zou verzetten.

Update 16:12: Leers moet de Tweede Kamer in een spoeddebat uitleggen waarom hij gisteren instemde met afschaffing van de visumplicht, zo besloot de Tweede Kamer vandaag.

    • Peter Zantingh